Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat la sfârşitul lunii noiembrie, la o adâncime de nouă metri, în apropiere de staţiunea balneară mexicană Cancun, informează AFP.
Vizitatorii acestui spectaculos muzeu subacvatic amplasat pe fundul Mării Caraibelor vor putea să admire speciile de peşti tropicali din regiune, dar şi 400 de statui realizate la scară naturală, ancorate la o adâncime de nouă metri.
Sculptorul britanic Jason DeCaires Taylor, mare amator de scufundări, şi-a denumit opera "Evoluţia silenţioasă", aceasta urmând să fie inaugurată oficial la sfârşitul lunii noiembrie, în reciful de pe Isla de Mujeres din Parcul naţional marin, situat la mică distanţă de plajele şi hotelurile de lux din Cancun. "Aceasta va fi cea mai mare colecţie submarină din lume de sculpturi contemporane", a afirmat artistul britanic.
Scafandrii mexicani au instalat, cu ajutorul unor macarale, ultimele sculpturi la sfârşitul lunii octombrie. Stilul operelor expuse se înscrie în curentul realist: o femeie goală, o alta însărcinată, un bătrân cu o grimasă pe chip, un copil care priveşte către suprafaţa apei.
Ansamblul creează astfel un recif artificial, pe care au început să crească deja lungi filamente de alge galbene.
Această integrare în mediul marin este exact scopul proiectului, independent de interesul artistic, a declarat Roberto Diaz, preşedintele acestui Muzeu subacvatic al artei (MUSA).
Corali, bureţi de mare, anemone şi alte organisme marine vor pune stăpânire, treptat, pe acest muzeu, ale cărui contururi "vor evolua astfel silenţios".
În paralel, muzeul va contribui în felul său la conservarea recifului natural în care este amplasat, atrăgând o parte dintre cei 750.000 de turişti care vin în fiecare an în această staţiune pentru a face scufundări.
Coralii au foarte mult de suferit din cauza fluxului mare de turişti, adeseori neinformaţi în legătură cu fragilitatea ecosistemelor marine.
În lipsa unor măsuri de protecţie, 60% dintre recifele de corali din lume ar putea muri până în 2050, potrivit Administraţiei americane a oceanelor.
Pentru Jason DeCaires Taylor, muzeul din Cancun nu este o premieră în domeniu, artistul britanic "implantându-şi" deja operele în largul insulelor Grenada şi Antilele Mici, dar şi pe fundul unui râu din Marea Britanie. Operele sale pot fi văzute pe site-ul www.underwatersculpture.com.
Proiectul din Cancun s-a născut în urmă cu doi ani, a explicat artistul, care şi-a căutat modelele printre oamenii obişnuiţi pe care îi vedea pe stradă.
"Am alcătuit o listă cu ceea ce căutam: o fetiţă, o femeie în vârstă... şi i-am adus pe toţi în studio", a explicat artistul într-un interviu acordat din studioul său din Cancun.
După alegerea modelelor, voluntarii au fost unşi cu vaselină şi acoperiţi cu ghips, pentru realizarea mulajelor, înainte de confecţionarea statuilor, realizate dintr-un ciment special şi fibră de sticlă.
Muzeul subacvatic a costat deja 250.000 de dolari, urmând să se mărească în viitor, fiind deschis şi altor artişti.