Pe 7 noiembrie 2010, la Milano, Cinemateca Oberdan – Timp de 12 ore, începând cu ora 12.00, iubitorii de film şi de artă vor putea să trăiască experienţa inedită a filmului documentar şi a cinematografiei româneşti, în cadrul celei de-a treia ediţii a proiectului „Întâlnire cu artişti extraordinari din Est” iniţiat de Centro di Produzioni Teatrali e Documentari Video di Milano. Această ediţie a fost realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi cu companiile OMA Vision şi Opia Events. Accesul publicului la întregul eveniment va fi liber (Adresa: Cineteca di Milano, Spazio Oberdan, Viale Vittorio Veneto nr 2, Tel. +39 02 77406316; info: +39 02 54019796 C.P.Teatrali)
„Prin proiectul <Întâlniri cu artişti extraordinari din Est>, vrem să arătăm contribuţia de excepţie a creatorilor români la cultura lumii şi să creăm punţi de legătură între români şi italieni. Din 2011, ne-am propus să transformăm Întâlnirile într-un Festival Cultural Românesc la Milano, care să arate expresivitatea şi bogăţia culturii noastre”, a declarat presei regizoarea Maria Ştefanache, autoarea iniţiativei.
Evenimentul va fi un adevărat maraton cultural şi cinematografic, care va cuprinde proiecţii de documentare româneşti recunoscute („Război pe calea undelor, de Alexandru Solomon, premiat pentru cel mai bun documentar în 2008; “Podul cu flori”, regia Thomas Ciulei(Marele Premiu pentru film documentar „Erinnerung und Zukunft” (Amintire şi Viitor) 2008, premiul „goEast” în memoria lui Reinhard Kämpf la Festivalul de Film goEast, Germania, 2008; Premiul Bibliotecilor, menţiune la ediţia 2008 a Festivalului internaţional de filme documentare Cinéma du Réel); proiecţii în premieră şi avanpremieră semnate de regizoarea Maria Ştefanache („Italiani in Romania, Testimonianze a Bucarest”, un reportaj despre italienii care trăiesc în România, şi „Noi, Romeni al Mondo”, un prim episod dintr-un documentar despre români faimoşi care trăiesc în întreaga lume). Maratonul se va încheia cu proiecţia filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, al cunoscutului regizor Cristian Mungiu. De asemenea, vor fi prezentate o expoziţie fotografică cu imagini din Bucureşti, realizată de Ursula Fait, fotografă de origine italiană, rezidentă în România, precum şi lucrări ale sculptorului Giulian Dumitriu. Evenimentul va prilejui şi o dezbatere despre cinematografia română şi contribuţia ei la cultura europeană. Printre participanţi, vor fi regizori italieni şi specialişti din domeniul cinematografiei şi teatrului.
Program:
• 12.00: Lansarea oficială a evenimentului
• Proiecţie: Reportaj “Italiani in Romania, Testimonianze a Bucarest”, regia Maria Ştefanache.
• Proiecţie: “Război pe calea undelor”, regia Alexandru Solomon, premiat pentru cel mai bun film documentar în 2008.
• Dezbatere publică cu regizori italieni despre contribuţia cinematografiei româneşti la filmul european.
• Vernisajul expoziţiei fotografice “Bucureştiul meu”şi prezentarea sculptorului Giulian Dumitriu.
• 20.00-24.00 Proiecţii filme:
• Avanpremiera “Noi, romeni nel mondo”, regia Maria Ştefanache
• “Podul cu flori”, regia Thomas Ciulei (prezentat la festivalul de Cinema Documentar din 2009 la muzeul MoMa din New York)
• “Amintiri din Epoca de aur”, regia Cristian Mungiu
Persoane de contact:
Milano: Maria Stefanache, Tel, fax 0039 02 54019796, 3389689935, www.centroproduzioniteatrali.it
România: Oana Marinescu, OMA Vision, oana.marinescu@omavision.ro, GSM: +4 0741 27 87 37
Proiectul “Întâlnire cu artişti extraordinari din Est” a fost iniţiat în anul 2007 de Centro Produzioni Teatrali e Documentari Video di Milano, condus de cunoscuta regizoare de origine română, stabilită în Italia, Maria Ştefanache. Iniţiativa urmăreşte să promoveze contribuţia artiştilor români la cultura universală, oriunde trăiesc şi creează ei - în Italia, în România sau în lume. Un accent special este pus pe modul în care societatea italiană se îmbogăţeşte prin creativitatea artiştilor români. Proiectul promovează valorii umane şi artistice şi a oportunităţilor pe care contactele cu viaţa culturală de origine românească le creează pentru societatea italiană şi nu numai.
Obiectivul pe termen lungal Centrului este să dezvolte un Festival Cultural Românesc anual de anvergură, care să promoveze în mod constant în Italia şi în România artişti români extraordinari din cele mai diverse domenii culturale şi să contribuie astfel la schimburile culturale dintre cele două ţări.
De la lansare, proiectul şi-a menţinut continuitatea în timp, cu o ritmicitate anuală. Prima ediţie a avut două componente: Pe de o parte a fost organizat un eveniment pe 5-17 aprilie 2008, cu tematica “Dans, muzica, pictura, cinema si teatru”, în colaborare cu Institutul Cultural Roman din Bucureşti. Au fost prezentaţi publicului artiştii: Marinel Stefănescu –coregraf; Virginia Popescu-violonistă la teatrul Scala din Milano; Margareta Kraus –actrită; Loreta Alexandrescu – profesoară de balet la teatrul Scala din Milano; Ştefan Coles- violonist, director si fondator al Academiei de Muzica Erba; Sanda Sudor-pictoriţă. Pe de altă parte, a fost organizată o seară dedicată celebrului coregraf român Gheorghe Iancu, de la Scala din Milano, in colaborare cu Ministerul român al Afacerilor Externe (http://www.youtube.com/watch?v=2LWxVssKo-w; http://www.youtube.com/watch?v=RzuSmGFylIw)
A doua editie, organizată pe 3-7 iunie 2009, în colaborare cu ICR, a avut tema
“20 de ani de la căderea comunismului”. Au fost prezentate primele trei cărţi despre artişti români scrise în limba italiană - “Dal Est al Italia”, “Gheorghe Iancu 30 ani di danza in Italia” şi “Personalita romene in Italia” -, un film documentar “15 minute con Iancu“ şi un scurt metraj “Il lavoro con le attrici nella costruzione del personaggio“.