O capsulă Soyuz care transportă trei astronauţi s-a conectat, ieri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au anunţat reprezentanţi ai centrului de control pentru această misiune, citaţi de AFP.
Echipajul de pe Soyuz este alcătuit din doi cosmonauţi ruşi - Alexander Kaleri şi Oleg Skripochka şi un astronaut american, Scott Kelly.
Cei trei astronauţi vor petrece cinci luni la bordul ISS, unde îi vor avea colegi pe rusul Fiodor Yurchikhin şi pe americanii Douglas Wheelock şi Shannon Walker.
"Echipajul Staţiei Spaţiale s-a dublat ca număr", a declarat centrul de control al misiunii, confirmând conectarea dintre capsula Soyuz şi ISS, ce a avut loc la ora 00.01 GMT.
Valery Lydine, purtătorul de cuvânt al centrului de control din Moscova, a declarat pentru agenţia de presă Interfax că operaţiunea de conectare a fost realizată automat şi că astronauţii de pe Soyuz au ajuns la bordul ISS la trei ore de la conectare.
Cu un total de 610 zile petrecute în spaţiu şi având la activ patru misiuni spaţiale înainte această nouă misiune, Alexander Kaleri este unul dintre cosmonauţii ruşi cei mai experimentaţi. Prima lui misiune spaţială datează din martie 1992, iar cea mai recentă din octombrie 2003.
Scott Kelly a participat şi el în trecut la alte două misiuni spaţiale. În schimb, aceasta va fi prima misiune spaţială pentru Oleg Skripochka.
Capsula Soyuz TMA-M reprezintă o versiune modernizată a celebrelor vehicule spaţiale ruseşti, fiind prima dintr-o serie de capsule echipate cu sisteme în întregime digitale.
Soyuz a decolat vineri, aşa cum era prevăzut, la ora 03.11, ora Moscovei (joi, 23.11 GMT), de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.