Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost acordat, vineri, disidentului chinez Liu Xiaobo, pentru "lupta sa lungă şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale ale omului în China", a anunţat Comitetul Nobel, citat de site-ul nobelprize.org
Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.
În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.
Comitetul Nobel nu ştie cine va ridica premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez
Preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat vineri că nu ştie cine va veni la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, care execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare în ţara sa, transmite AFP.
"Cine va fi prezent la ceremonia Nobel ? Nu ştim încă. Nu este ceva de care ţinem cont când se alege laureatul", a declarat Jagland, în timpul unei conferinţe de presă.
"Nu am putut să îl sunăm pe Liu sau pe soţia sa", pentru a anunţa premierea disidentului, a adăugat Jagland.
"Vom cere autorităţilor chineze să transmită mesajul lui Liu", a precizat el.
Premiul este în mod tradiţional înmânat la Oslo la 10 decembrie, dată aniversară a morţii fondatorului său, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.
Ultimii zece câştigători ai premiului Nobel pentru Pace
2010 - Disidentul chinez Liu Xiaobo pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China
2009 - Preşedintele american, Barack Obama, pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare"
2008 - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume
2007 - Fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec)
2006 - Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh pentru activităţi destinate combaterii sărăciei
2005 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei
2004 - Ecologista keniană Wangari Maathai
2003 - Avocatul iranian din domeniul protejării drepturilor omului Shirin Ebadi
2002 - Fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmiy Carter
2001 - Organizaţia Naţiunilor Unite şi secretarul general Kofi Annan
2000 - Preşedintele sud-coreean Kim Dae-jung