Un incendiu a avut loc la clădirea Parlamentului Moldovean, care a fost ocupată de protestatari. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă şi au folosit gaze lacrimogene.
În jur de 50 de persoane au fost duse la spitalul de urgenţă. Comunicaţiile - telefonia mobilă şi internetul - au fost întrerupte parţial, în timp ce televiziunea de stat din R. Moldova difuzează programe de divertisment. Forţele de ordine au organizat baraje pentru blocarea drumurilor de acces în Chişinău.
Preşedintele Voronin a calificat drept acte de vandalism ceea ce se întâmplă la sediul Preşedinţiei şi la Parlamentul din Chişinău, precizând că nişte patrioţi nu ar face aşa ceva.
O femeie a murit în Parlament
O femeie a murit, din cauza intoxicării cu fum, în timpul unui incendiu din Parlamentul Republicii Moldova, a anunţat postul naţional de televiziune Moldova-1, care precizează că informaţia nu este oficială, relatează Interfax, în pagina electronică.
Postul de televiziune Moldova-1 citează o sursă din Ministerul de Interne, potrivit căreia o tânără a murit în timpul unui incendiu în clădirea Parlamentului de la Chişinău.
Acord între Voronin şi opoziţie, pentru renumărarea voturilor
Unul dintre liderii opoziţiei moldovene a declarat, ieri, că preşedintele Vladimir Voronin şi cele trei partide ale opoziţiei parlamentare au ajuns, ieri, la un acord privind renumărarea voturilor, informează pagina electronică a agenţiei Interfax.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal-Democratic din Moldova, Vlad Filat, care a participat la o întâlnire între Voronin şi liderii celor trei formaţiuni parlamentare de opoziţie.
Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc
Forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale dar nici o persoană nu a fost rănită prin folosirea acestei muniţii, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Forţele de ordine au primit indicaţii şi echipament special pentru a interveni în forţă împotriva manifestanţilor ieri noaptea, afirmă Deutsche Welle, care citează surse neoficiale. Organizatorii protestelor au cerut părinţilor să îşi retragă copiii minori de pe stradă.
Printre alte măsuri, puterea în exerciţiu din Republica Moldova a dispus ca toate unităţile administrative să fie deconectate de la Internet. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Deutsche Welle, întreruperea semnalului pentru Internet are ca scop oprirea accesului la "ştirile despre proteste" a funcţionarilor publici din Republica Moldova.
De asemenea, autorităţile se tem că funcţionarii ar putea ieşi în stradă alături de protestatari sau ar putea coopera cu aceştia pentru a le oferi acces în instituţiile de stat, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Ziarul de Gardă.
Nici una dintre ediţiile electronice ale publicaţiilor din Republica Moldova nu poate fi accesată pe Internet. Reţeaua de telefonie mobilă este, de asemenea, blocată în centrul Chişinăului, protestatarii neputând comunica şi coordona acţiunile.
Un grup de "militanţi" este vinovat de proteste
Ambasada rusă din Republica Moldova a învinuit, într-o declaraţie oficială, un "grup de militanţi" pentru protestele de ieri, relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.
"În dimineaţa zilei de 7 aprilie, o mulţime destul de numeroasă s-a adunat în centrul Chişinăului. Majoritatea erau tineri (...), între care a apărut în curând un grup de militanţi", afirmă ambasada în declaraţia sa, citită de purtătorul de cuvânt Aleksander Alekseienkov.
"Ei erau organizatorii, pentru că sub influenţa lor mulţimea a început să atace clădirea biroului preşedintelui şi cea a Parlamentului", continuă declaraţia.