Valoarea totală a amenzilor aplicate de ANRMAP în 2011 se ridică la peste şase milioane de lei, instituţia verificând, anul trecut, 783 de proceduri de atribuire şi, după modificarea legislaţiei, peste 106.000 de anunţuri transmise în SEAP.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă, a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii instituţiei pentru anul trecut. Cu această ocazie, preşedintele instituţiei a salutat modificarea legislativă "esenţială" prin care ANRMAP a fost transformată dintr-o instituţie de control post-licitaţii într-una fără OK-ul căreia o procedură de achiziţie nu poate fi iniţiată. Această modificare, precum şi funcţionarea instituţiei în acest model nou creat au făcut ca instituţia să treacă cu brio de un audit al Curţii de Conturi a României, dar şi de o evaluare similară făcută de o mare casă internaţională de specialitate la cererea Comisiei Europene.
"Am obţinut cel mai mare coeficient posibil pe care îl poate primi o instituţie publică, aşa că, spun eu, moştenirea pe care o las succesorului meu nu va fi deloc una grea", a declarat Cristina Trăilă, care, conştientă de faptul că numirea ei a fost o opţiune politică a PDL, a spus că este pregătită să demisioneze imediat ce noul Cabinet va desemna o persoană care să preia instituţia.
Conform datelor privind activitatea instituţiei prezentate de Trăilă, cele mai mari amenzi aplicate în 2011 au fost de 200.000 de lei şi au fost date de inspectorii Autorităţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi din cadrul CNADNR, Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede şi Companiei Naţionale Poşta Română.
Valoarea celor 95 de amenzi date de ANRMAP în urma verificării a 783 de proceduri de atribuire în 2011 a fost de 6.055.000 de lei. Acestea sunt sancţiuni date de instituţie înainte de modificarea legislaţiei şi transformarea ANRMAP într-una care dă aviz obligatoriu anterior publicării documentaţiei în SEAP. După această modificare, făcută undeva în luna septembrie, inspectorii ANRMAP au verificat 11.251 de anunţuri şi documentaţii de atribuire de contracte, din care 1.628 reprezentau contracte date din bani europeni, iar restul finanţate din fonduri naţionale. În urma acestor verificări au fost scrise 213 "apărări", denumire generică pentru întâmpinări, recursuri, note de şedinţă şi concluzii scrise transmise iniţiatorilor de licitaţii care aveau nereguli în documentele propuse.
Trăilă a mai anunţat, cu ocazia aceleiaşi conferinţe de presă, că a semnat recent un ordin de constituire a unui Comitet Naţional Consultativ pentru Achiziţii Publice, un organism fără personalitate juridică ce va fi în coordonarea ANRMAP, compus din reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, ai asociaţiilor patronale, ai ONG-urilor şi ai camerelor de comerţ, ce va fi un forum de dezbatere a proiectelor de acte normative care au legătură cu achiziţiile publice.
Tot în scopul creşterii transparenţei, Trăilă a amintit că a cerut, la iniţiativa auditorilor europeni, ca Sistemul Electronic de Achiziţii Publice să fie trecut din subordinea Ministerului Comunicaţiilor la ANRMAP.
"Aşteptăm să vedem ce o să zică cei din noua echipă a Ministerului Comunicaţiilor, însă normal, firesc este ca site-ul de achiziţii să fie gestionat de noi şi să poată fi utilizat şi consultat de orice român interesat", a mai spus Trăilă.