Raportul intermediar al CE pe tema justiţiei, publicat vineri, notează că România, răspunzând recomandărilor Bruxelles-ului, a pregătit o serie de amendamente la legislaţia privind achiziţiile publice, dar impactul concret al acestor dispoziţii "rămâne de demonstrat în practică".
"România a pregătit o serie de amendamente legislative la legislaţia privind achiziţiile publice ca răspuns la recomandările Comisiei în acest domeniu", notează raportul.
Documentul aminteşte că în raportul precedent, din iulie 2010, s-a notat faptul că România a introdus în Legea privind achiziţiile publice noi dispoziţii care definesc mai detaliat conflictul de interese. "Aceste dispoziţii reglementează cazurile în care persoanele care deţin funcţii de conducere într-o societate comercială care depune o ofertă într-o procedură de achiziţii publice au legături de familie sau comerciale cu persoane care au funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante. Alte modificări, de simplificare a sistemului de contestaţii administrativ-jurisdicţionale, sunt menite să accelereze procedura de achiziţii publice", se arată în raport.
Raportul mai arată că "acum pot fi semnate contractele de achiziţii după respingerea contestaţiilor de către organismul administrativ de soluţionare a contestaţiilor, chiar dacă s-a introdus o cale de atac".
"Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) intenţionează să încheie protocoale de cooperare administrativă, pentru a accesa bazele de date care permit identificarea eventualelor situaţii de conflict de interese. Impactul concret al acestor dispoziţii rămâne de demonstrat în practică", conchide raportul.