Bâta din fag, grea dar suplă, se leagănă în aer, semicircular, înainte de a se îndrepta cu forţă către mingea aruncată în aer de colegul de echipă, aruncând-o departe, peste capetele jucătorilor, către gardul de fier. Nu e baseball, deşi se aseamănă în unele privinţe, ci este oină, sportul nostru naţional, aproape dat uitării.
Dar cei care i-au prins „gustul” nu îl uită toată viaţa, ci îl duc mai departe, trecând peste piedicile puse în general de nepăsarea autorităţilor.
Aşa se face că la Salcea, oina a supravieţuit, de zeci de ani, ba chiar ne putem mândri cu rezultate foarte bune, la nivel de ţară.
Nu degeaba sâmbătă, într-o zi frumoasă de primăvară, Salcea a fost epicentrul regional al sportului nostru naţional – oina. Acolo a avut loc etapa regională la oină, competiţie din cadrul Olimpiadei Gimnaziilor, la care au fost prezente echipele judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi Iaşi.
„Fiecare judeţ are câte o echipă care îl reprezintă, cea mai bună merge la etapa naţională, care se desfăşoară la Bârlad, între 19 şi 21 mai. Se mai joacă oină – puţin dar se face, mai mult pe la sate, pentru că în oraş nu sunt condiţii. Dar reuşim şi la oraş şi încercăm să ţinem piept celor care au tradiţie în acest sport, precum Suceava, Neamţ şi Botoşani. Este un sport de echipă, tu, ca jucător, nu poţi să te gândeşti numai la tine, dacă te-a lovit mingea deja echipa e în minus cu două puncte. Este greu de făcut o echipă, trebuie să fie 11 jucători şi patru rezerve, undeva la 15 copii care trebuie să stăpânească jocul foarte bine şi să cunoască regulile, încât e greu de făcut o echipă”, consideră Gigi Popa, Şcoala 11 „George Tutoveanu”, din Bârlad.
Echipa Sucevei, formată din Florentin, Eusebiu, Calin, Teofil, Bogdan, Marius, Bogdan, Matteo, Alin, Ionuţ, Antonime, Sebi , David şi Robert, care a făcut un joc frumos, în toate confruntările cu echipele oaspeţilor, a fost urmărită cu mult interes şi o susţinere foarte vocală de către colegii lor de la Şcoala ,,Aurelian Stanciu” Salcea.
„Sunt venite cinci echipe din zona Moldovei, cei de la Bacău nu au putut să ajungă din cauza problemelor financiare. Noi avem o tradiţie de peste 35 de ani în oina românească, suntem o pepinieră oienistică pentru nivelul de gimnaziu, ne dorim pe viitor să avem continuitate şi cu echipe de juniori şi seniori. Avem foarte mulţi copii care au obţinut rezultate notabile – 2014 campioni naţionali, 2015 vicecampioni naţionali...Este foarte greu dar noi încercăm şi cred că şi reuşim să oferim un joc plăcut, dinamic, în care copiii să-şi etaleze toată măiestria pe care au acumulat-o în sutele de ore de antrenament. Este sportul nostru naţional, care, din păcate, este dat uitării”, a declarat Sorin Gălăţeanu, profesor de educaţie fizică şi directorul şcolii din Salcea.
După multe răsturnări de scor, reveniri senzaţionale, demonstraţii de ambiţie şi pasiune, au câştigat cei mai buni, Şcoala Gimnazială Gherăeşti, judeţul Neamţ, care vor reprezenta Moldova la faza naţională.
„Sunt fost jucător de acum 30 de ani, îmi place, deşi sunt profesor de matematică, nu de educaţie fizică. Avem un centru foarte bun la Gherăeşti, care în ultimii 10 ani a cîştigat aproape tot ce e posibil la juniori. Deşi oina a devenit sport naţional acum doi ani, financiar nu se vede nimic. Guvernanţii ar trebui să se orienteze spre acest sport şi să sprijine cluburile din ţară, puţine, unde se face acest sport naţional”, apreciază Mihai Blaj, antrenor al echipei campioane.
Echipa gazdă a ocupat un meritat loc trei, fiecare punct fiind câştigat cu multe emoţii, curaj şi sudoare.