Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mar 2015 - Anul XX, nr. 58 (5870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Handbal

Oficialii universitari s-au plâns de arbitrajele ostile printr-o scrisoare către preşedintele FRH

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arbitrajele ostile de care a avut parte echipa de handbal a Universităţii Suceava în multe dintre partidele disputate în acest sezon al Ligii Naţionale i-a forţat pe oficialii clubului sucevean să redacteze o scrisoare de protest către preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu. Astfel, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie al Clubului Sportiv Universitar din Suceava, care s-a întrunit luni, 9 martie, preşedintele acestuia, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a trimis această scrisoare către FRH. În scrisoare, clubul universitar şi-a exprimat toate doleanţele faţă de problemele întâmpinate de echipă în campionat, în principal faţă de arbitraje. Scrisoarea sucevenilor a început cu o frază în care i s-a reamintit preşedintelui Alexandru Dedu obiectivul managerial cu care a candidat la şefia FRH, şi anume reformarea handbalului şi eliminarea oricăror ingerinţe extrasportive în organizarea şi desfăşurarea competiţiilor. 

„Readucerea României în elita handbalului mondial spuneaţi că nu poate fi făcută dacă va continua sistemul de meciuri aranjate şi arbitraje îndoielnice. Din păcate, suntem nevoiţi să constatăm că lucrurile nu s-au îmbunătăţit faţă de mandatul predecesorului dumneavoastră, ci dimpotrivă”, îi reproşează oficialii suceveni preşedintelui FRH, Alexandru Dedu.

Mai mult, sucevenii sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de evenimente nedorite şi incompatibile cu spiritul sportiv, mai ales că-n ultima perioadă a crescut numărul de jocuri al căror rezultat a fost influenţat de deciziile arbitrilor, fapt confirmat de numărul şi gravitatea sancţiunilor aplicate acestora, tot mai mulţi conducători de cluburi manifestându-şi nemulţumirea faţă de prestaţia arbitrilor la diferite jocuri, punctate în mass-media. Sucevenii îi amintesc preşedintelui FRH că a afirmat că peste 90% din jocurile încheiate cu rezultate strânse sunt contestate, sub aspectul arbitrajului. 

„A scăzut nivelul de încredere în imparţialitatea comisiei de delegări, acestea părând a se face mai degrabă în baza apelurilor unor reprezentanţi ai cluburilor sau după ce acestor reprezentanţi li se cere acordul şi se vorbeşte tot mai mult de <parteneriate> între anumite cupluri de arbitri şi anumite cluburi şi, cu toate acestea, continuă delegarea acestor arbitri la jocurile echipelor vizate, confirmând suspiciunile respective”, se mai arată în scrisoarea către Alexandru Dedu.

Pe parcursul acestui sezon, reprezentanţii CS Universitar din Suceava şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cele prezentate mai sus, sesizând Comisiei Centrale a Arbitrilor, cu date concrete, atitudinea necorespunzătoare a arbitrilor, total dezechilibrată în deciziile luate în numeroase jocuri.

„Este adevărat că, uneori, aceste prestaţii ar putea fi puse pe seama lipsei de valoare/experienţă a arbitrilor, dar, în acest caz, aceste prestaţii ar trebui să fie echiprobabile, astfel încât, pe un interval mai mare de timp, să putem identifica şi un număr aproximativ egal de sancţiuni acordate arbitrilor pentru prestaţii care au favorizat echipa suceveană, nu doar sancţiuni pentru prestaţii care au defavorizat echipa noastră. În ultimul timp, constatăm însă că avem doar sancţiuni şi prestaţii ale arbitrilor care defavorizează echipa suceveană şi este logic să concluzionăm că aceste prestaţii nu se datorează numai lipsei de valoare/experienţă, ci pot fi puse şi pe seama unei rele intenţii, a unui interes propriu, altul decât acela de a împărţi dreptatea, în mod egal”, au adăugat oficialii suceveni.

Conducătorii clubului sucevean precizează că din păcate aceste aspecte sunt girate de comisia de delegare, condusă de Alin Cîrligeanu, care perpetuează un sistem de delegare a arbitrilor extrem de netransparent şi care lasă impresia că traficul de influenţă este principalul criteriu.

Sucevenii au exemplificat cu ultimele delegări, „cel puţin suspecte”, la jocurile cu CSM Călăraşi (arbitri din Constanţa), Turda (arbitri din Tg. Mureş), Vaslui (arbitri din Roman), Baia Mare (arbitri din Cluj), la toate acestea înregistrându-se abateri grave în ceea ce priveşte imparţialitatea arbitrilor.

 

Sucevenii nu sunt de acord cu modul de delegare a arbitrilor

Astfel, sucevenii cred că motivaţia conform căreia delegarea arbitrilor din localităţi învecinate se face la cererea cluburilor, pentru reducerea cheltuielilor de delegare, este cel puţin ridicolă, având în vedere bugetele anuale de milioane de lei. De aceea, modul de delegare şi prestaţiile arbitrilor conduc, după părerea oficialilor echipei universitare, la concluzia că există o acţiune concertată, coordonată sau cel puţin sprijinită de la comisia de delegări, prin care arbitrii şi FRF „îşi bat joc” (expresie auzită în public mult prea des, la toate meciurile echipei sucevene) de munca unui antrenor, de nişte tineri care vor să joace cinstit şi de investiţiile pe care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi comunitatea locală suceveană le fac în folosul sportului românesc.

„Poate cel mai grav lucru, dacă cele de mai sus nu sunt deja de gravitate extremă, este acela că sportivii şi antrenorii sunt convinşi că fără o <protecţie> la nivelul arbitrilor munca lor nu are nici o importanţă şi că totul se stabileşte prin intervenţia oportună pentru delegarea potrivită. De exemplu, jucătorii noştri ştiu că nu vor putea să câştige un joc în care arbitrii iau decizii diferite pentru aceeaşi abatere, sancţiunile disciplinare sunt aplicate progresiv la o echipă şi direct la cealaltă (fără nici un temei regulamentar), repunerea de la centru este obstrucţionată prin time-out cauzat de o <accidentare imaginară> a unui adversar, care rămâne în terenul de atac tocmai pentru a opri repunerea rapidă (şi care ar trebui înlocuit obligatoriu, prin regulament - prevedere pentru introducerea căreia milităm în continuare), iar jocul pasiv este apreciat diferit la cele două echipe (uneori, în funcţie de public sau antrenorul echipei adverse)”, au mai adăugat în această scrisoare oficialii echipei sucevene.

La jocuri decisive pentru Universitatea (cu Steaua la Bucureşti; la Vaslui etc.) sucevenii cred că au fost delegaţi arbitri fără experienţă sau valoare, uşor de influenţat.

„Chiar dacă aceştia au fost sancţionaţi ulterior, prejudiciul de puncte rămâne, iar faptul că această atitudine vădit ostilă faţă de clubul nostru continuă etapă de etapă ne determină să vă solicităm ca, prin autoritatea funcţiei pe care o deţineţi, să interveniţi pentru a stopa amplificarea acestei stări de lucruri care aduce grave prejudicii de imagine în primul rând handbalului. În acest sens, revenim cu propunerea ca delegarea arbitrilor să se facă prin tragere la sorţi, în funcţie de categoria arbitrilor (două-trei) pe criterii de valoare şi forma dovedită prin analiza ultimei etape, dar şi de categoria de dificultate a jocurilor, dovedită prin poziţia echipelor în clasament, ultimele rezultate, obiectivele propuse etc.”, au mai scris sucevenii.

În final, oficialii clubului sucevean au concluzionat că „deşi ştim că adoptarea acestor propuneri nu exclude potenţialele greşeli de arbitraj, avem convingerea că ar înlătura suspiciunea de rea intenţie sau premeditare şi ar putea fi un prim pas spre o reformare a sistemului de arbitraj din handbal şi o speranţă în însănătoşirea acestui joc sportiv”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oficialii universitari s-au plâns de arbitrajele ostile printr-o scrisoare către preşedintele FRH.
 Vizualizări articol: 1060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oficialii universitari s-au plâns de arbitrajele ostile printr-o scrisoare către preşedintele FRH5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Covrigei cu mere de Voinești Se spune că dacă mnânci mere de Voinești... întinerești. C-o fi, că n-o fi așa, n-aveți decât să-ncercați. E și aceasta un fel de ispitire, ca aceea ce-a dus la alungarea strămoșilor noștri din Rai. Dar mărul ne-a deschis și... Citeşte