Echipa de rugby seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava se află în perioada de pregătire precompetițională și se antrenează în localitate, la terenul de la stadionul Unirea și în sala de atletism a clubului de la stadionul Areni. Ieri, la sediul Federației Române de Rugby a avut loc o întâlnire a antrenorilor și managerilor echipelor din Liga Națională la care a fost prezent și antrenorul sucevean Constantin Vlad, ședință în care s-au luat în discuție în primul rând numărul de echipe și programul competițional din acest sezon al eșalonului doi. Astfel, noul sezon va începe la finalul lunii martie, pe 28, dată ce ar putea fi schimbată în funcție de câte echipe se vor înscrie. În acest an și-au arătat intenția de a participa în Divizia Națională 10 echipe, prezenţa uneia dintre ele fiind cu semnul întrebării. Astfel, pe lângă cele șase formații rămase de anul trecut, CSM Suceava, CS Poli Agro Iași, RC Bârlad, Știința Petroșani, CS Năvodari şi CSUAV Arad, în competiție vor rămâne și RCM Galați, echipă ce a retrogradat la finalul sezonului, Stejarul Buzău, care revine după un an de pauză, dar și a doua echipă a celor de la CSM București, care va avea jucători sub 23 de ani. Cea de-a zecea echipă este Universitatea II Cluj, echipă ce nu știe încă dacă se va înscrie.
„În principiu s-a stabilit data de 28 martie pentru startul sezonului, dar încă nu este nimic bătut în cuie. Față de anul trecut vom avea mai multe echipe, nouă sau zece, ceea ce va duce la un campionat mult mai disputat, dar în același timp mai lung, obositor și costisitor. Din câte am înțeles, CSM București are un proiect pentru o echipă sub 23 de ani care va aduna cei mai buni jucători din țară și-i va pregăti pentru echipa lor din Super-Ligă și implicit pentru națională. Sistemul de desfășurare va fi același, cu un sezon regulat tur-retur, după care primele cinci vor merge în turneul play-out, unde prima clasată va promova, iar ultimele clasate vor merge în turneul play-off”, a declarat antrenorul sucevean Constantin Vlad.
Antrenorii și jucătorii vor da teste pentru a putea participa în Divizia Națională
Ca și anul trecut, antrenorii și jucătorii echipelor din Divizia Națională de Rugby vor fi obligați să dea teste pentru a putea evolua și antrena în al doilea eșalon.
„Atât eu, cât și sportivii noștri suntem obligați să dăm aceste teste din nou, deoarece ele sunt valabile doar un an. La jucători va fi o testare în ce privește regulamentul de joc, în timp ce la antrenori este mai complex și include mai multe aspecte, începând de la cele medicale, de pregătire, tactică și tehnică, până la cele de organizare a competiției. După părerea mea, aceste teste sunt utile, mai ales că se încearcă diminuarea numărului de infracțiuni și creșterea timpului de joc efectiv, pentru ca acest joc să fie cât mai spectaculos”, explicat Constantin Vlad.
Aceste teste vor începe pe 1 martie, prima echipă verificată fiind CSM Suceava. Constantin Vlad va da aceste teste online, fiind primul an când se procedează astfel, în timp ce jucătorii vor da testele în prezența uni reprezentant al FRR.
Sucevenii se tem că nu vor avea resurse să termine acest sezon
Fiind mai multe echipe în acest sezon, automat vor fi mai multe meciuri, iar astfel cheltuielile echipelor vor fi mai mari. Din acest motiv, oficialii echipei sucevene se tem că nu se vor descurca până la finalul campionatului, existând astfel riscul ca echipa să se desființeze.
„Va fi un campionat mai lung, echilibrat și mai costisitor, cu deplasări lungi și obositoare, dar până la urmă totul se rezumă la bani, fără de care nu te poți prezenta și nu poți să-ți motivezi jucătorii. Anul trecut a fost unul greu din acest punct de vedere și abia ne-am descurcat, dar acest an se anunță unul mai dificil, deoarece am văzut că vom avea un buget mai mic. De aceea mă tem că vom ajunge la un punct în care vom fi nevoiți să renunțăm și părerea mea este că e păcat să ajungem acolo, mai ales că avem o tradiție, avem un potențial foarte mare în zonă, iar tot ce s-a investit până acum se regăsește într-o anumită măsură și-n echipele naționale”, a mai adăugat antrenorul Constantin Vlad.
Din păcate, sucevenii se vor despărți de trei jucători importanți, mai exact Adrian Buiciuc, care face facultatea la Cluj și se va transfera la echipa a doua a Universității Cluj, Octavian Scolobiuc, care va pleca în SuperLigă la prima echipă a CSM București, și Dumitru Ștefăroi, jucător care pleacă la Stejarul Buzău. Perioada de transfer din Divizia Națională se încheie cu 2 zile înaintea începerii campionatului, în vară existând o nouă perioadă la finalul lunii iulie și începutul lunii august.
În perioada următoare, sucevenii își doresc să organizeze la terenul Unirea a doua ediție a Cupei Bucovinei, la care să participe mai multe echipe din Divizia Națională, precum Iași, Bârlad sau Buzău.