Pentru al treilea an consecutiv, pista de sanie „Bucovina” din municipiul Vatra Dornei va găzdui, în perioada 29 ianuarie - 1 februarie, o nouă etapă a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală.
Conform profesorului Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei şi şeful comitetului de organizare a etapei a V-a a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, întrecerea este programată cu o lună mai devreme decât în anii anteriori tocmai pentru a beneficia de temperaturile scăzute.
Vremea ţine cu organizatorii anul acesta
„Anul trecut au fost emoţii din cauza vremii, anul acesta se pare că vremea va ţine cu organizatorii. Pregătirile sunt în grafic, vremea este mai bună decât indicau prognozele, la sfârşitul săptămânii au fost minus 12 grade, cu toate că prognoza dădea minus 3. Pârtia este îngheţată, mai sunt lucrări de finisare şi nu există nici un risc să nu se ţină competiţia”, a arătat Octavian Pungovschi.
Concursul se desfăşoară începând cu data de 29 ianuarie, dar este foarte posibil să existe solicitări ca sănierii străini să vină să se pregătească la Vatra Dornei încă de la sfârşitul acestei săptămâni pentru că s-a anulat etapa a IV-a din Germania din cauza condiţiilor meteo.
Pista de la Vatra Dornei se prezintă bine, dar necesită eforturi suplimentare
“Avem solicitări şi acum trebuie să analizăm, să vedem cât ne putem permite şi cât nu, pentru că vor să vină în pregătire toate naţiunile cu 4-5 zile mai repede faţă de datele stabilite iniţial. Pe de altă parte, se ia în discuţie la nivelul Federaţiei Internaţionale dacă nu se poate organiza cea de-a IV-a etapă la Vatra Dornei, dar nu avem încă suportul pentru a susţine două săptămâni de coborâri. Trebuie analizată grosimea gheţii în toate punctele şi abia după ce se încheie prima etapă putem şti ce este de făcut. Noi am transmis Federaţiei Internaţionale că nu anulăm etapa găzduită de ţara noastră. Şansa să nu avem gheaţă bună la concurs este zero”, a precizat Octavian Pungovschi.
Pentru a fi siguri că nu vor fi probleme cu gheaţa, organizatorii etapei de la Vatra Dornei au produs plăci de gheaţă.
“Este un volum de muncă infernal, dar este o soluţie foarte bună, gheaţa produsă este de o calitate foarte bună. Cunoaştem de anul trecut punctele vulnerabile ale pârtiei şi am încercat să ne luăm măsuri suplimentare de siguranţă pentru a nu risca şi să stricăm concursul. Se ştie că 60% din reuşita competiţiei o reprezintă pista”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.
Din cauza unor probleme în lotul României, antrenorii nu se aşteaptă la rezultate spectaculoase
“Sportivii noştri anul acesta încă au lipsuri. Cea mai bună sportivă, Anişoara Hutopilă, s-a accidentat, are o fractură destul de urâtă şi două ligamente rupte. Recuperarea nu se va face repede, încât nu va mai prinde gheaţă în acest sezon. Chiar dacă nu este corect faţă de colegi, trebuie să o spun că mantinela pe pista de la concursul în care s-a accidentat nu a fost făcută corespunzător, acesta fiind şi principalul motiv pentru care s-a agăţat şi a avut atâta suferinţă. Ceilalţi sportivi din lotul României au plecat într-o formulă mai restrânsă în competiţii, cea care o înlocuieşte pe Anişoara este începătoare în competiţiile internaţionale. Federaţia a decis să rămână să se pregătească acasă şi să nu participe la etapă de Campionat Mondial. Bogdan Moroşan a venit să se pregătească acasă pentru dublu, pentru că vrem să avem o echipă competitivă măcar în etapa de la noi. Per total, în clasamentul de Cupă Mondială nu o să stăm aşa de bine ca anul trecut, când rezultatele au fost deosebite: două locuri 8 în clasamentul general la dublu şi la echipe”, ne-a spus profesorul Octavian Pungovschi.
La Vatra Dornei sunt aşteptaţi sănieri profesionişti din cel puţin 15 ţări, de pe trei continente, inclusiv din lotul naţional al României, fiind posibil să vină în premieră şi reprezentanta Noii Zeelande.