Odată cu venirea anotimpului rece și a perioadei vacanțelor de iarnă apar și dificultăți de parcurgere a traseele montane ale județului Suceava. Din această cauză, Serviciul Salvamont al județului Suceava vine în întâmpinarea turiștilor ce intenționează să abordeze aceste trasee cu mai multe recomandări ce sunt menite să preîntâmpine accidentele nedorite. Astfel, traseul de acces auto Transrarău (Pojorâta-Rarău-Chiril) este închis, în timp ce din Câmpulung Moldovenesc și Chiril se poate ajunge cu mașina doar până la Sihăstria Rarău, respectiv Mănăstirea Rarău, apoi traseul de 2-3 ore se poate parcurge doar pe jos. Pentru traseul pârâul Rusca – Cabana Giumalău se poate parcurge cu mașina doar o distanţă de circa 4-5 kilometri, apoi pe jos circa 2-3 ore.
Serviciul Salvamont Suceava mai anunță că grosimea stratului de zăpadă este de cca 35-40 cm, mai mare pe fețele nordice și nord-vestice şi poate ajunge și la 1-1,5 m în zonele unde a bătut vântul, predominant pe jgheaburi sau la limita gol alpin - pădure. Astfel, dificultățile apar de la altitudinea de peste 1.100 m, unde există acumulări mai mari de zăpadă, îndeosebi viscolită şi care nu este tasată suficient, sau cu crustă care nu ține greutatea unei persoane și astfel sunt necesare schiuri de tură sau rachete de zăpadă.
Din acestă cauze se recomandă turiștilor:
- să fie echipaţi corespunzător, astfel: ghete de iarnă, mănuși, cagulă, parazăpezi, jachetă vânt, polar, suprapantalon, rucsac, căciulă, apă, dulciuri etc. Iar pentru masivele Călimani şi Bistriței să fie dotaţi şi cu colțari şi piolet
- să ia numerele de telefon al serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis
- să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile şi în condiții meteo nefavorabile deoarece marcajele pe timp de iarnă sunt mai puțin vizibile, de cele mai multe ori acoperite de stratul de zăpadă, sau de crengile copacilor încărcați de zăpadă. Vizibili sunt numai stâlpii de marcaj, vopsiţi în culorile alb şi negru în golurile alpine
- cineva din grup să fi făcut traseele pe timp de vară, pentru a se putea orienta mai uşor în condiții meteo nefavorabile
- în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute , uneori critice. Cei mai mulţi turiști care au astfel de probleme, sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acțiune a salvatorilor montani.
- să abordeze traseul cât mai matinal posibil
- în prima zi turiștii trebuie să abordeze un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, funcție de condițiile meteo, condiția fizică şi echipament se merge pe un traseu mai dificil, sau de creastă.
O altă recomandare este pentru turiști fără experiență în drumeții montane, care sunt sfătuiţi să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane, cum ar fi:
- pentru masivul Rarău – traseele care urmăresc drumurile de acces spre motel alpin, şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung (pe Izvorul Alb) şi Chiril
- pentru masivul Giumalău – traseul pe pârâul Rusca.
Pentru masivele Călimani, Suhard și Bistriței, întrucât nu sunt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac. Dacă vremea este nefavorabilă, nu este recomandat a se urca pe aceste masive.
Serviciul Salvamont Suceava nu recomandă turiștilor mai multe trasee
Deoarece timpul de parcurgere a unui traseu pe timp de iarnă este dublu de cele mai multe ori decât cel afișat pe tabelele indicatoare sau hărțile turistice montane, Serviciul Salvamont Suceava nu recomandă în această perioadă următoarele trasee:
În munţii Rarău – Giumalău se recomandă a se ocoli
- traseul marcat cu cruce roşie, Poliţa Caprelor - Cabana Giumalău
- traseul marcat cu cruce roşie, Pojorâta – vf. Stegi.
În munţii Călimani nu se recomandă:
- traseul marcat cu cerc roşu, între Şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele
- traseul marcat cu cerc albastru, Gura Haiti şi vf. Călimanul Cerbului
- traseul marcat cu bandă roşie şi cerc roşu, între Vf. Călimanul Cerbului şi Rățitiș (stația meteo).
În munţii Suhard este de evitat traseul marcat cu cruce albastră, Șesul Muntelui (sub vf. Oușoru) - Pârâul Hâju.
În munţii Bistriței nu se recomandă traseul marcat cu triunghi roșu, Sat Rusca – Izvorul Rău.
Pentru informații suplimentare, doritorii au la dispoziție numerele de telefon 0745/313052 şi 0salvamont - pentru informații și recomandări privind zona montană, şi 112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgență.