Ziua Mondială a Educaţiei, sărbătorită pe 5 octombrie, este marcată de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava, Primăria Fălticeni, Direcţia Judeţeană de Tineret Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, în perioada 2-4 octombrie, prin organizarea celei de-a II-a ediţii a Spartachiadei profesorilor.
Competiţia a început la Fălticeni cu un concurs de pescuit pe iazul de la “Nada Florilor”, zonă unde pescuia pe vremuri şi Mihail Sadoveanu. Profesori din tot judeţul au participat ieri, între orele 6,00 şi 14,00, la primul concurs de pescuit dedicat cadrelor didactice.
Constantin Grosu, directorul Şcolii Gimnaziale Bosanci, ne-a spus: “Este primul concurs de pescuit al cadrelor didactice. Ne bucurăm să fim împreună aici, cu toate că vremea este ploioasă. Un pic suntem nemulţumiţi pentru că nu ne ajută nici partenerul nostru, peştele. Dar compensăm cu faptul că suntem împreună şi participăm la un concurs organizat de prietenii noştri, profesorii de educaţie fizică, care au avut o idee minunată, să scoată la mişcare şi cadrele didactice, nu numai elevii”.
Peste 60 de profesori s-au întrecut la pescuit
Pentru că ploaia mocănească nu a dat semne că se opreşte, unii profesori au chiulit la ultimele două ore din timpul oficial de pescuit, mai ales că nici capturile din juvelnic nu îi avantajau pentru a se situa pe un loc onorabil în clasament.
“Noi nu ne considerăm concurenţi la pescuit. Toţi suntem egali şi toţi câştigători. Dacă înfruntăm această vreme, suntem câştigători”, ne-a spus Vali Atomi, de la Colegiul Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Vasile Buduşanu, organizator, arbitru şi vicepreşedinte al Alianţei Sindicatelor Învăţământ Suceava, ne-a spus că ideea includerii concursului de pescuit în cadrul celei de-a II-a ediţii a “Spartachiadei profesorilor” a apărut după succesul de care se bucură în ultimii ani concursul de pescuit organizat în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni.
“Chiar dacă este o zi cu vreme mohorâtă, cu ploaie măruntă, mocănească, este o zi în care pescarii adevăraţi ştiu să prindă peşte. Avem 60 de pescari cu băţul în baltă, s-au înscris 90, dar nu au ajuns cei de la Dorna, iar de la Câmpulung şi Rădăuţi au venit mai puţini. Până la ora 14.00, când vom ridica băţul din baltă, se va prinde cu siguranţă suficient de mult peşte, va avea loc cântărirea şi întocmirea clasamentului, premierea având loc sămbătă”, a precizat Vasile Buduşanu.
Dacă pentru peşte profesorii nu prea au avut fir întins, nu acelaşi lucru se poate spune despre raci, aceştia agăţându-se singuri de nailonul undiţei, astfel încât mulţi au pierdut timp preţios cu descâlcitul şi cu refacerea monturilor.