Biroul Executiv al LPF2 a anunţat în urmă cu puţin timp că negocierile pentru transmiterea meciurilor din Liga a II-a la TV au intrat în linie dreaptă, fiind foarte aproape de a se ajunge la un acord pentru semnarea unei înţelegeri pe trei ani.
„Singura problemă care a mai rămas de fixat este valoarea contractului. Comitetul Director al televiziunii cu care discutăm şi-a dat acordul de principiu pentru transmiterea meciurilor din Liga a II-a. Mai este nevoie doar de acceptul Consiliului de Administraţie al companiei respective privind suma cerută de noi, adică 100.000 de euro de echipă sau negocierea acesteia”, se spune în comunicatul emis de Biroul Executiv al LPF2.
Dumitru Moldovan, preşedintele executiv al Rapidului, spune că toate cluburile din eşalonul secund speră într-o rezolvare favorabilă a situaţiei, mai ales că majoritatea grupărilor participante în Liga a II-a se confruntă cu serioase probleme financiare. „Aşteptăm cu interes finalizarea negocierilor, pentru că au trecut deja cinci etape din actualul sezon. Avem încredere în preşedintele Auraş Braşoveanu, iar din câte ştiu eu, totul se va clarifica în zilele următoare, poate chiar până la finalul acestei săptămâni”, a declarat Dumitru Moldovan.
Vă reamintim că, pe 24 august, la Tărlungeni a avut loc o şedinţă a Biroului Executiv al LPF2, prilej cu care au participat şi reprezentanţii cluburilor afiliate, dar şi ai firmei International Sport Management. În urma discuţiilor purtate, firma ISM a fost mandatată să facă un studiu de piaţă pentru a găsi potenţiali clienţi interesaţi de drepturile TV din eşalonul secund. Răspunsul urma să fie dat pe 15 septembrie şi, din informaţiile noastre, se pare că televiziunile interesate au fost DigiSport şi DolceSport. Dacă ne luăm şi după declaraţiile date de Auraş Braşoveanu, preşedintele LPF2, în urmă cu câteva zile, trustul RDS-RCS este în pole-position la această oră, chiar dacă unul dintre vicepreşedinţi, Ionuţ Ivan, făcea referire la DolceSport.
Se negociază sume egale pentru cluburi
Sezonul 2014-2015 a adus o premieră în ceea ce priveşte televizarea meciurilor, fiind primul după foarte mulţi ani când nu s-a transmis nici un meci pe posturile naţionale.
LPF2 încearcă în acest sezon ceva ce anii trecuţi a fost imposibil de realizat, negocierea drepturilor TV la comun, fiecare club urmând să primească aceeaşi sumă. Ideea nu este nouă, dar în ultimele ediţii de campionat au existat cel puţin două-trei cluburi „rebele”, care au pus interesul propriu pe primul plan şi au negociat înţelegeri separate cu televiziunile. Aşa s-a ajuns la sume (neoficiale) mai mult decât generoase pentru acest nivel, gen 70.000 de euro pentru Rapid sau 90.000 de euro pentru CS U Craiova. Comparativ, în urmă cu două sezoane, au fost cluburi care şi-au cedat drepturile TV pentru 1.500 de euro de meci.
Rămâne de văzut care va fi poziţia FRF după semnarea contractului pentru drepturile TV, în condiţiile în care forul federal a anunţat la ţintarul Ligii a II-a, desfăşurat în august, că avea o ofertă mai bună pentru eşalonul secund, care presupunea o licitaţie, aşa cum s-a procedat şi la Liga 1. Însă, problema majoră o constituie faptul că drepturile TV nu mai aparţin forului federal de câteva sezoane, ci cluburilor, fapt dovedit şi de vânzarea acestora în particular, către televiziunile interesate.
În momentul de faţă suma de 100.000 de euro pentru fiecare club nu pare justificată de nivelul actual al competiţiei, însă negocierea pe trei ani a drepturilor, aşa cum se discută acum de către LPF şi televiziunile interesate dă altă nuanţă. Asta, deoarece, la finalul acestui sezon vor retrograda nu mai puţin de şase echipe din Liga 1, astfel că nivelul competiţiei va creşte simţitor. În acest moment, pe locurile care duc spre eşalonul secund se află formaţii precum Rapid Bucureşti, Universitatea Cluj, Concordia Chiajna, Viitorul Constanţa, Oţelul Galaţi şi CSMS Iaşi, însă în hora retrogradării se mai află implicate şi grupări ca FC Braşov, Pandurii, CSU Craiova, Ceahlăul sau Gaz Metan.