Munţii Călimani vor găzdui, în premieră, competiţii destinate iubitorilor sportului. Pe 16 august, Tăşuleasa Social va organiza maratonul Via-Maria-Theresia. Aflată la prima ediție, manifestarea cuprinde probe de maraton și mountain biking pe o distanță de 42,195 km. De asemenea, competiția include și proba de semi-maraton, pe același traseu ca primele două, doar până la kilometrul 21,0975. Pentru traseul de maraton, diferența de nivel pozitivă este de 1.671 de metri, iar diferența de nivel negativă este de 2.108 de metri.
„În cea mai mare măsură traseul urmează vechiul drum istoric, numit al Mariei Theresia. Acest drum a servit odinioară aprovizionării frontului și se povestește că se circula pe el cu trăsura. Astăzi, drumul nu mai este la fel de larg, dar este ideal pentru competiții sportive, poziționarea lui pe curbele de nivel ale celor mai importante vârfuri ale crestei Călimanilor conferind traseului o dificultate medie. Traseu este transversal, pe sub linia crestei, pornește din Bucovina și ajunge în Ardeal, mai exact din județul Suceava, ajungând în judetul Bistrița Năsăud. Aproximativ 80% din traseu se află în Parcul Național Călimani, de aceea respectarea regulilor de protecție a naturii de către sportivi este foarte importantă”, se arată pe site-ul www.via-maria-theresia.ro.
Pe site-ul creat de organizatori pentru acest eveniment sunt descrise şi traseele pe care participanţii le vor avea de parcurs. Până în prezent, la competiţiile de maraton şi mountain biking s-au înscris deja aproape 200 de participanţi, dar este foarte probabil ca numărul acestora să crească până pe 16 august.
Taxa de participare de 10 lei va fi folosită pentru salubrizare
Trebuie spus că maratonul din munţii Călimani nu se adresează doar celor care doresc să-şi testeze capacităţile şi limitele. Organizatorii au gândit şi 4 trasee de drumeţie, care se adresează iubitorilor de natură, familiilor cu copii, pasionaţilor de hiking, dar şi celor care vor să îi susţină pe sportivii de la probele de maraton, semi-maraton şi mountain biking.
„Cele 4 trasee străbat diferite segmente ale drumului Mariei Theresia şi sunt legate între ele, în sensul că acolo unde se sfârşeşte un traseu începe un altul. Drumeţia pe poteca tematică se pretează pentru orice vârstă şi nivel de condiţie fizică şi oferă şansa descoperirii farmecului munţilor Călimani, aşa cum se păstrează el de veacuri pe sub culmile de lavă”, au arătat cei de la Tăşuleasa Social.
Pentru fiecare dintre cele 4 trasee, vor fi mai mulţi ghizi, voluntari ai asociaţiei Tăşuleasa Social.
Taxa de participare este de 10 lei, bani pe care organizatorii îi vor folosi pentru salubrizare.
Organizatorii au anunţat că vor asigura transportul de la Piatra Fântânele până la Start, la Fosta Exploatare Minieră de Sulf, din apropiere de Gura Haitii.
„Această posibilitate este valabilă pentru participanţii la probele de maraton, semi-maraton şi mountain biking care vin la şedinţa tehnică în seara dinaintea competiţiei, la Piatra Fântânele. Pentru bicicliştii şi alergătorii care aleg să vină direct la Start, este asigurat transportul de la Finish până la Fosta Exploatare Minieră de Sulf, pentru ca sportivii să îşi poată recupera maşinile. Drumeţilor le vor fi puse la dispoziţie maşini care să îi ducă şi să îi aducă (de) la Piatra Fântânele”, se mai menţionează pe site-ul celor de la Tăşuleasa Social.
Înscrierile se pot face pe site-ul organizatorilor, într-un formular care va fi expediat electronic, taxa de participare urmând să fie achitată la ridicarea kitului de înscriere.