Aflată în pregătire pentru noul sezon competițional din Divizia Națională, echipa de rugby seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava duce o lipsă acută de adversari pentru meciuri test, absolut necesare în programul de pregătire. De la reunirea lotului, din luna ianuarie, elevii antrenorului Constantin Vlad au făcut doar meciuri școală, cu juniorii sub 18 ani de la CSȘ Gura Humorului sau în cadrul lotului, echipa suceveană beneficiind de un număr mare de sportivi legitimați. Oficialii echipei locale au reușit să ajungă la o înțelegere cu două dintre colegele din eșalonul secund, RC Bârlad și RCM Galați pentru un turneu ce va avea loc săptămâna viitoare la terenul Unirea, de vineri până duminică, intitulat Cupa Bucovinei, în care fiecare participantă va avea câte două partide.
„Avem mare nevoie de jocuri test, în primul rând pentru pregătire, dar și pentru a da tuturor jucătorilor posibilitatea de a evolua, astfel încât să ne facem o idee în ce formulă vom începe campionatul. Cele două echipe ne-au confirmat prezența, iar programul l-am făcut în așa fel încât să reducem la minim cheltuielile, fiecare dintre ele urmând să joace câte două meciuri și să stea doar două zile”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
Vineri, în prima zi a Cupei Bucovinei, CSM Suceava va juca în compania celor de la RC Bârlad, echipă ce sâmbătă va pleca acasă după confruntarea cu RCM Galați. Echipa de la malul Dunării va veni de sâmbătă, iar duminică vor încheia turneul de pregătire cu un meci în compania gazdelor.
Sucevenii nu vor avea parte de cantonament nici în acest an
În ciuda faptului că sperau la un stagiu de pregătire centralizată în această perioadă de pregătire, rugbiștii suceveni nu au posibilități financiare pentru a realiza un cantonament, așa cum s-a întâmplat și-n ultimii doi ani. Spre deosebire de suceveni, celelalte echipe din eșalonul secund au fost sau urmează să plece în cantonamente. Bârlădenii se pregătesc la Predeal, ieșenii, la Vatra Dornei, iar gălățenii în Bulgaria, ultimii întărindu-și foarte mult lotul cu jucători de la Buzău, echipă ce nu s-a mai înscris în Super-Ligă și mai mult ca sigur se va desființa.
„Dacă până acum diferența dintre primul și al doilea eșalon era foarte mare, lucrurile s-au schimbat foarte mult și în Divizia Națională, unde toate echipele au investit în jucători și în pregătire. De multă vreme suntem cea mai săracă echipă din divizie, iar în lipsa unui cantonament încercăm să căutăm soluții, să ne adaptăm la condiții, pentru a ne prezenta cât mai bine în campionat. De la minister s-a alocat un buget foarte mic pentru competiții, iar cu acești bani vom încerca să pornim în competiție. Așteptăm să vedem când se vor aproba banii de la Primăria Suceava, dar cel mai probabil mai devreme de finalul lunii aprilie nu au cum să vină”, a explicat antrenorul Constantin Vlad.
Opt campioni naționali de la CSȘ Gura Humorului, în lotul sucevenilor
La capitolul lot de jucători, CSM Suceava stă destul de bine în această primăvară. Sucevenii au promovat foarte mulți jucători tineri de la echipele de juniori, în acest moment având în lot opt dintre componenții echipei CSȘ Gura Humorului, ce în vară au câștigat titlul de campioni ai României la juniori I. Pe lângă aceștia, în echipa suceveană se regăsesc și jucători proveniți din pepiniera proprie, dar și de la LPS Suceava.
„Avem o echipă tânără, cu mulți jucători talentați, care însă au nevoie de meciuri și un program de pregătire adecvat, pentru a crește și a căpăta experiență mai mare, opt dintre ei fiind de la campioana de juniori I de la Gura Humorului. Avem și jucători experimentați, care se vor completa cu cei tineri, astfel încât să formăm o echipă cât mai omogenă, cu care să ne prezentăm onorabil în competițiile oficiale”, a mai adăugat Constantin Vlad. Tehnicianul sucevean speră ca această echipă să aibă continuitate în existența ei, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă de o bună perioadă de timp.
CSM Suceava va începe noul sezon din Divizia Națională pe 29 martie, când va primi vizita celor de la CSU AV Arad. În această ediție de campionat, eșalonul secund va avea doar 7 echipe, deoarece Buzăul s-a retras din competiție din cauza problemelor financiare, chiar dacă promovase în prima ligă. În plus, Poli Iași va rămâne în Divizia Națională, deoarece nu-și permite să joace în prima divizie, pe lângă suceveni evoluând și RC Bârlad, Știința Petroșani, RCM Galați, CS Năvodari și CSU AV Arad.