Luptătorii Liceului cu Program Sportiv Suceava și ai Clubului Sportiv Municipal Suceava, pregătiți de antrenorii Andrei Bolohan, Valerică Gherasim și Daniel Ciubotaru au început în forță competițiile naționale la cadeți și juniori, luând o opțiune serioasă în lupta pentru calificarea la turneele finale, acolo unde vor lupta pentru o medalie. Primii care au intrat în concursurile oficiale naționale au fost cadeții (juniorii II), la București, acolo unde s-a disputat prima etapă a Campionatului Național de Lupte Greco-Romane. În acest an s-a schimbat sistemul de desfășurare a naționalelor, la cele două etape de calificare comasându-se concursul individual, cu cel pe echipe, tocmai pentru a se face economie atât la bugetul federației, cât și al cluburilor.
Sucevenii au participat cu un număr de 18 sportivi, atât la individual, cât și la echipe, unde LPS Suceava a reușit la finalul concursului să se claseze pe primul loc din opt echipe participante, luând astfel o opțiune serioasă pentru calificarea la turneul final și câștigarea unei medalii. Concursul a fost unul foarte puternic, pe saltea intrând nu mai puțin de 250 de sportivi din toată țara, alături de suceveni concurând și luptătorii de la CSȘ Rădăuți.
La 42 de kilograme, Ioan Moisei, de la LPS Suceava a terminat pe locul trei, în timp ce Ionuț Blându s-a clasat al doilea din 21 de concurenți la 50 de kilograme, această evoluție excelentă aducându-i și convocarea la lotul național de cadeți de la Bacău. Tot la 50 de kilograme, Viorel Strugariu de la LPS Suceava a ieșit al treilea, după ce a fost învins de câștigătorul categoriei.
Pentru LPS Suceava a punctat și Teodor Horătău, sportiv ce este în lotul național de juniori I de la Câmpulung Muscel și s-a clasat al doilea la 54 de kilograme. O evoluție bună a avut-o și Sebastian Strijac, luptător de la LPS Suceava ce a terminat al treilea, la o categorie cu 23 de concurenți. În ciuda faptului că este încă la copii I (juniori III), Adrian Agache a debutat la cadeți cu un loc doi din 23 de concurenți la 69 de kilograme, suceveanul de la LPS fiind și în lotul național de cadeți.
La 76 de kilograme, delegația suceveană a reușit să urce pe prima poziție a podiumului, prin Daniel Blănari, de la CSM Suceava, sportiv ce este la lotul de juniori și a avut un parcurs perfect, niciunul din adversari nereușind să-i ia vreo repriză. La categoria 85, un alt component al lotului național de cadeți, Sebastian Perepeliuc a câștigat poziția secundă, fiind învins în finală de Ionuț Buhăianu, de la CSȘ Rădăuți.
„Am început foarte bine acest an la cadeți, mai ales la echipe, unde acest loc I ne dă mari speranțe că ne vom califica la finale, unde avem șanse să câștigăm titlul de campioni naționali, după ce anul trecut am luat argintul. În același timp, ne dorim să avem cel puțin doi sportivi calificați la Campionatul European și Mondial, unde cele mai mai șanse le au Teodor Horătău și Daniel Blănari”, a declarat antrenorul sucevean de la LPS Suceava, Andrei Bolohan.
La finalul acestei săptămâni, luptătorii suceveni vor intra din nou pe saltea, la a doua etapă a naționalelor de cadeți, ce va avea loc la Câmpulung Muscel.
Juniorii au făcut un prim pas pentru calificarea la turneul final
Ca și la cadeți, Federația Română de Lupte a comasat competiția individuală cu cea pe echipă, la Mangalia desfășurându-se prima etapă a naționalelor, unde au fost prezenți nu mai puțin de 500 de sportivi, jumătate la lupte greco-romane și jumătate la lupte libere. LPS și CSM Suceava au participat cu nu mai puțin de 17 sportivi, toți reușind să termine pe un loc ce le asigură prezența la turneul final al campionatului național individual.
Din păcate, sucevenii nu au avut bani să participe și în concursul pe echipe, acolo unde ar fi avut încă o șansă să ajungă în ultima fază a competiției. Deși este încă la juniori II, Teodor Horătău, de la LPS Suceava a reușit un parcurs bun și la juniori I, unde a scăzut în categorie și a ocupat locul trei la 50 de kilograme, după ce a fost învins în primul meci de medaliatul cu bronz de la mondialele de juniori I, de anul trecut. La 55 de kilograme, Viorel Strugariu, de la LPS Suceava a terminat pe locul trei, în timp ce colegul său Mihai Corbu a terminat al cincilea la 66 de kilograme. O evoluție foarte bună a avut-o și sportivul de la CSM Suceava, Daniel Blănari, care deși este cadet a terminat al doilea la categoria 74 de kilograme. În sferturile de finală, suceveanul a trecut de colegul său de la CSM, Andrei Apetrei, care s-a clasat în final pe locul cinci, în semifinale a învins un sportiv de la Steaua, ce este cu trei ani mai mare decât el, fiind născut în 1994, iar în ultimul act a fost învins de un luptător ce a luat argintul la europenele de cadeți.
Singurul loc I al delegației sucevene a fost reușit de componentul lotului național de juniori I, Constantin Huțuleac, de la CSM Suceava, sportiv ce și-a învins fără emoții toți adversarii de la categoria 120 de kilograme.
„Sportivii noștri s-au mobilizat foarte bine pe saltea și în prima zi de concurs au reușit să ajungă în două din cele cinci finale disputate, în una, Constantin Huțuleac reușind să se impună. Important este că toți sportivii din loturile celor două cluburi au reușit să se claseze pe un loc ce le permite după al doilea turneu să ajungă la turneul final. Ne dorim foarte mult ca doi dintre sportivii noștri, Constantin Huțuleac și Teodor Horătău să reprezinte cu succes, Suceava și Româniala campionatele europene și mondiale de juniori I din acest an. Mulțumim încă o dată pentru sprijinul acordat, Primăriei și Consiliului Local Suceava, cluburilor CSM și LPS Suceava, dar și foștilor luptători ce ne ajută financiar și material în pregătirea și participarea la competiții, Sevi Caba, Paul Popovici și Valentin Stănuț”, a declarat antrenorul sucevean, Daniel Ciubotaru.
La finalul săptămânii viitoare, juniorii I de la CSM și LPS Suceava, pregătiți de antrenorii Andrei Bolohan, Valerică Gherasim și Daniel Ciubotaru vor evolua la cea de-a doua etapă a naționalelor, ce va avea loc la Câmpulung Muscel.
( 9 mar 2014, 01:18:55
Aceste rezultate se datoreaza in mare masura celor din "garda veche" din care face parte "nepotul" Valerica, domnul Profesor Taparjan care a contribuit la consolidarea "scolii de lupte" din Suceava, care se poate lauda cu rezultate la nivel Olimpic si Mondial.
Baieti, fiti mandrii de trecutul glorios construit prin munca, disciplina si sacrificii si nu uitati sa-i pomeniti pe cei care au scris Istorie in acest sport de "gladiatori"
FELICITARI TUTUROR CELOR IMPLICATI IN ACEST SPORT! Este o recunostinta pentru toti cei care au muncit din greu peste 40 de ani la "Scoala de LUPTE-GRECO-ROMANE" din Orasul si Judetul Suceava.
Un suporter de la 2500 de Km.