Ieri, la sediul Direcției Județene de Sport și Tineret Suceava a avut loc o întâlnire a reprezentanților tuturor cluburilor de rugby din zona Moldova Nord, la care a fost prezent și suceveanul Hari Dumitraș, cel ce ocupă funcția de Director Național de Dezvoltare din cadrul Federației Române de Rugby, dar și directorul de dezvoltare pe zona Moldova Nord, Gabriela Balan Surmei. În prima fază a întâlnirii, antrenorii și profesorii de sport implicați în activitatea rugbiului din zonă, împreună cu reprezentanții FRR au făcut o analiză a activității de până acum, mai ales la nivelul copiilor și juniorilor, au făcut propuneri pentru stabilirea calendarului competițional pentru sezonul ce urmează la aceste grupe de vârstă. În a doua parte, antrenorii au avut de susținut un examen pentru a fi licențiați, conform noilor prevederi ale federației internaționale, în care au avut o probă scrisă, una practică și una de regulament.
Suceveanul Hari Dumitraș s-a arătat încântat de interesul oamenilor de rugby din zonă pentru această întâlnire, mai ales că au fost prezente toate cluburile din Moldova Nord, unele structuri având chiar și doi sau trei reprezentanți.
„Întotdeauna este frumos să mă întorc acasă, aici unde am mulți prieteni și amintiri frumoase, dar acum am venit cu treabă. Conform hotărârilor Guvernului, Ministerului Sportului și federației internaționale este o obligație ca fiecare antrenor ce activează într-un club să fie licențiat. Numai așa cluburile se pot înscrie în competițiile organizate de FRR. Scopul examenului este de a avea o evaluare a educatorilor și antrenorilor de rugby a tuturor echipelor, pentru a putea organiza specializarea și perfecționarea lor. Astfel îi putem ajuta să progreseze și să devină mai performanți, pentru că ne-am dat seama că rolul cel mai mare îl are antrenorul, chiar dacă jucătorul este în centrul atenției, după metoda și sistemul pe care-l folosește. Numai așa putem să atragem tineri care să îmbrățișeze pasiunea jocului cu balonul oval”, a explicat Hari Dumitraș.
Hari Dumitraş, fericit pentru cea de-a opta calificare la un turneu mondial
Fostul mare jucător sucevean a ținut să evidențieze performanța obținută de echipa națională de seniori, prin calificarea pentru a 8-a oară consecutiv la Cupa Mondială, succes la care au avut o contribuție și jucătorii din zona Bucovinei, dar și antrenorii ce i-au descoperit și format.
„Pentru mulți e o chestie logică, dar pentru noi este încununarea unei munci de trei ani. E drept că anul acesta, calificarea a venit mai devreme, că de obicei o așteptam până în ultima clipă. Este meritul echipei, a celor din federație, dar și a cluburilor, pentru că jucătorii au fost formați acolo, inclusiv a celor din această zonă, pentru că sunt jucători de aici precum Lucaci, Macovei, Nistor. Chiar dacă în prezent condițiile sunt dificile, asta este răsplata rugbiului românesc. Chiar dacă se vorbește puțin despre acest sport, băieții au făcut-o pentru că ne dorim să participăm în grupă cu Noua Zeelandă, deoarece este o mare onoare să întâlnească în teren campionii mondiali”, a mai adăugat reprezentantul federației, Hari Dumitraș.
Rugby S, o variantă fără contact pentru atragerea copiilor la acest sport
La întâlnirea de ieri, alături de Hari Dumitraș a fost prezentă și Gabriela Balan Surmei, fostă jucătoare și arbitră, ce în prezent ocupă funcția de director de dezvoltare a FRR pentru zona Moldovei. Reprezentanta federației a menționat faptul că strategia de dezvoltare a FRR se ocupă în special de echipele de mini rugby până la cei sub 16 ani, echipele din Divizia Națională fiind obligate să aibă o echipă de juniori IV, pe care s-o ducă cel puțin trei ani.
„De două ori pe an facem întâlniri regionale cu toți antrenorii și majoritatea persoanelor implicate în rugby. Ne dorim să popularizăm și să îmbunătățim imaginea rugbiului, deoarece lumea crede că e un sport violent și de aceea vrem să demonstrăm că nu este așa. Cu ajutorul MTS am reușit să introducem la ONSȘ și rugbiul S, o variantă fără contract a acestui sport. Astfel ne dorim să aducem cât mai mulți copii spre acest sport, iar câțiva dintre ei se vor regăsi în echipele de juniori și în acest fel va crește numărul de echipe și practicanți”, a declarat Gabriela Balan Surmei.
Prezent la această ședință, antrenorul echipei de seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava, Constantin Vlad speră ca situația de la cele mai mici grupe de vârstă să se îmbunătățească, astfel încât echipele de seniori să asigure o continuitate în acest ciclu de pregătire.
„Ne dorim ca situația de la copii și juniori să se îmbunătățească, bineînțeles și cu sprijinul pe care ni-l va acorda federația, în dotarea cu baloane și diverse materiale pentru antrenamente, astfel încât, noi, de la seniori să putem asigura continuitate muncii antrenorilor de la copii și juniori, una grea, dar cu satisfacții. Calificarea pentru a opta oară consecutiv la Cupa Mondială este o performanță mare, mai ales că de-a lungul timpului, zona Bucovinei a furnizat mulți jucători la loturile naționale și astfel munca noastră se regăsește la acest nivel al naționale”, a declarat Constantin Vlad.