Nu numai fotbaliştii se pregătesc intens în această perioadă, ci şi arbitrii sunt supuşi în intersezon anumitor teste specifice. Astfel, în perioada 7-9 februarie, suceveanul Sebastian Gheorghe, alături de arbitrii centrali şi asistenţii din Liga I au susţinut testarea fizică şi teoretică obişnuită înainte de reluarea campionatului.
Ca o noutate, din acest an a intervenit o schimbare majoră în ceea ce priveşte testarea fizică. În premieră în România, arbitrii centrali au susţinut testul Yo-Yo, care a fost introdus la UEFA de şeful arbitrilor, Pierluigi Collina.
Testul Yo-Yo verifică rezistenţa în regim de viteză a arbitrilor de centru şi constă în realizarea de curse de 20 de metri, dus-întors, în zece secunde, cu zece secunde pauză. Această cursă se repetă de 45 de ori!
În ce-i priveşte pe arbitrii asistenţi, capacitatea lor fizică a fost verificată cu ajutorul testului ARIET. Una dintre particularităţile de performanţă fizică ale arbitrului asistent este de a efectua exerciţii intermitente de mare intensitate, pentru perioade prelungite de timp. În fapt, arbitrul asistent, în timpul meciului, aleargă 10-30% din distanţa totală (7-8 kilometri) cu mişcări laterale, în scopul de a funcţiona în mod eficient, în sarcina sa de monitorizare atentă a jocului. L’Assistant Referee Intermittent Endurance Test (ARIET) este o oportunitate de a estima capacitatea unui arbitru asistent de a face faţă cu succes la un joc de intensitate ridicată.
Testul constă în efectuarea unui număr cât mai mare de ture alternative, dus-întors, în faţă şi în lateral, între două linii plasate la o distanţă de 20 de metri pentru alergarea în faţă, respectiv de 12,5 metri pentru cursa în lateral. Totul se produce într-un ritm progresiv impus de un sunet (beep acustic) înregistrat pe un CD şi distribuit prin intermediul unor căşti. După fiecare tură de 40 de metri (20m+20m dus-întors pe alergarea cu faţa) şi de 25 de metri (12,5m+12,5m dus-întors pe alergarea în lateral), arbitrul asistent are cinci secunde de pauză, pe care le foloseşte în still jogging pe o distanţă de 5 metri (2,5 metri la dus şi 2,5 metri la întors). Mai apoi, arbitrul asistent trebuie să fie pregătit pentru următorul semnal de start. Distanţa minimă totală pentru a fi eligibil în cadrul testului ARIET este de câte 1.200 de metri.
În afara purtătorului de ecuson FIFA Sebastian Gheorghe, judeţul Suceava mai are doar un singur reprezentant în primele trei eşaloane valorice din România, este vorba de centralul Ionuţ Ignat, care oficiază partide la nivelul Ligii a III-a. Acesta va fi testat de conducerea Comisiei Centrale de Arbitri în perioada 16-18 februarie, la Covasna.