De luni, componenții echipei de rugby seniori ai Clubului Sportiv Municipal Suceava vor reveni la antrenamente pentru a pregăti noul sezon în Divizia Națională. Ca la fiecare început de an, tehnicianul Constantin Vlad și-a făcut un program de pregătire pe care echipa trebuie să-l parcurgă, din care nu lipsește un cantonament montan, pe care echipa suceveană nu a mai reușit să-l facă de mai bine de doi ani. După controlul medical periodic, rugbiștii vor avea o perioadă de adaptare la efort, iar după ce studenții din lot vor termina sesiunea de examene este programată o perioadă de pregătire centralizată la munte, posibilă doar dacă vor fi bani. Echipa locală și-a mai propus și mai multe meciuri de pregătire cu echipele din zona Moldovei, Iași sau Bârlad, dar și cu Universitatea Cluj, dar și partide școală cu juniorii de la CSȘ Gura Humorului.
„Sperăm să reușim parcurgerea întregului program de pregătire pe care l-am pus la punct, pentru a nu intra în competiție nepregătiți, așa cum am pățit anii trecuți. Îmi doresc foarte mult să putem face un cantonament montan, etapă foarte importantă pe care n-am mai parcurs-o de vreo doi ani. Totodată, avem nevoie de multe meciuri de pregătire, pentru a aduce toți jucătorii din lot la un nivel apropiat al formei sportive. Avem o echipă tânără, jucători cu calități și cred că dacă facem o pregătire foarte bună vor veni și rezultate pe măsură”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
Sucevenii vor începe campionatul abia pe 5 aprilie și asta deoarece până atunci România este prinsă în competiții pe plan internațional, în Challenge Cup, dar și în Cupa Europeană a Națiunilor, aici unde are șanse la o nouă calificare la Campionatul Mondial din 2015.
În planurile pentru anul 2014, sucevenii vor să amenajeze o sală de forță la sala Unirea cu ajutorul colegilor de la Asociația Sportivă Prietenii Rugby-ului din Bucovina, una absolut necesară pentru pregătirea seniorilor, a juniorilor de la rugby, ce va fi folosită și de sportivii secției de box de la CSM. Mai mult această sală va fi o alternativă de antrenament pentru rugbiști, atunci când vremea nu va permite antrenamentele în aer liber, mai ales că o parte dintre componenții echipei vin de la Gura Humorului.
Constantin Vlad își dorește un buget mai mare decât anul trecut
Anul 2013 a fost unul dintre cei mai dificili pentru echipa suceveană la capitolul financiar, la fel cum s-a întâmplat în mai toate sporturile din municipiul și județul Suceava. Cu toate acestea, echipa suceveană a reușit să reziste și să se prezinte în aproape toate competițiile, singura excepție fiind Cupa României, în care nu a mai avut bani să facă o deplasare în care era favorită să meargă mai departe. În 2013, secția de rugby a CSM Suceava a primit 90.000 de lei de la Primăria și Consiliului Local Suceava, aproximativ 45% din bugetul aprobat la început de an și 70.000 de lei de la clubul pe care-l reprezintă, bani ce au fost folosiți pentru echipa de seniori și cele de juniori.
„Sperăm ca în acest an să avem un buget mai mare decât anul trecut, unul care să ne permită să ne prezentăm în toate competițiile. Știm că anul 2013 a fost unul foarte greu pentru Primăria Suceava și de aceea vreau să mulțumesc domnului primar Ion Lungu și consilierilor locali, care în ciuda acestor condiții au găsit bani și pentru noi. Pentru a avea continuitate am avea nevoie de un buget între 200 și 300 de mii de lei, buget cu care însă nu putem să ne gândim la o promovare. Părerea mea este că pentru a ne pune ca obiectiv ajungerea în prima divizie am avea nevoie de minim 500.000 de lei. Sperăm să găsim și sponsori, pentru a suplimenta bugetul și pentru a avea condiții bune, în special pentru jucători”, a explicat Constantin Vlad.
Antrenorul sucevenilor a mai adăugat că între prima și a doua divizie s-a creeat un decalaj foarte mare, mai ales la capitolul financiar, campioana din Timișoara având un buget pentru jumătate de lună, echivalent cu banii pe întreg anul 2013 pe care i-a avut la dispoziție echipa CSM Suceava.
Sucevenii vor să evite plecările masive de jucători, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți
De mai mulți ani, echipa suceveană se confruntă cu o migrație masivă a jucătorilor săi și acest lucru se întâmplă în principal din cauza lipsei unor condiții decente. În sezonul trecut al Diviziei Naționale, CSM Suceava a început campionatul cu un lot de jucători din care la final nu s-au mai regăsit mulți dintre ei. Din acest motiv au apărut și fluctuațiile în rezultatele acestei echipe, singura soluție pentru acoperirea găurilor lăsate de plecările masive fiind promovarea jucătorilor de la juniori, care deși au calități, mai au nevoie de multe meciuri pentru a căpăta experiență.
„Până acum nu ne-a plecat nici un jucător, dar vom vedea dacă situația va rămâne așa până la începutul sezonului. Ne dorim o anumită stabilitate în lot, pentru a putea crește în valoare și pentru a obține rezultate mai bune. Nu va fi un capăt de țară dacă vor pleca doi-trei jucători, dar sper să nu pățim ca în anii trecuți când am pierdut pe parcursul unui sezon o echipă cu tot cu rezerve. Nu suntem profesioniști și e greu să ții jucătorii, mai ales dacă nu le oferi condiții cu care să nu mai fie nevoiți să muncească pentru a se întreține. În ciuda greutăților de anul trecut, jucătorii au răbdat foarte mult și au continuat să joace și vreau să le mulțumesc pentru că au dus această echipă mai departe”, a adăugat Constantin Vlad.
Cu toate că în acest moment are 30 de jucători în lot, antrenorul sucevean speră să acopere un gol din pachetul de înaintare și să găsească un jucător foarte înalt, de peste 1,95 metri, un prinzător în margine, acolo unde echipa a suferit mult în sezonul trecut. Mai mult, Constantin Vlad speră ca frații Octavian și Daniel Scolobiuc să revină la pregătire după o perioadă destul de lungă de refacere în urma unor accidentări mai serioase, deoarece are mare nevoie de ei fiind jucători de linia I la grămadă.