Blocajul financiar cu care se confruntă echipa de handbal Universitatea Suceava este doar primul pas dintr-o serie de măsuri pe care Primăria Suceava trebuie să le ia, ca urmare a controlului efectuat de Curtea de Conturi. Cea mai rea parte urmează abia de acum – returnarea banilor de care au beneficiat, fără a fi îndeplinite condiţiile legale de utilizare a lor.
Handbaliştii suceveni au rămas fără finanţare de la bugetul local, după ce concluzia controlului efectuat de Curtea de Conturi a fost că banii de care au beneficiat de la primărie, pentru susţinerea activităţilor sportive, nu au fost utilizaţi conform prevederilor legale.
Încercările de salvare a echipei care, rămase fără principalul finanţator, a început să se destrame, au eşuat.
„Suntem în faza de punere în aplicare a deciziei Curţii de Conturi, apoi vedem ce este de făcut. Sunt mai multe etape de parcurs, de la notificări, la rezilierea contractului şi recuperarea sumelor care nu au fost utilizate conform prevederilor legale”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Acesta a spus că a primit o emoţionantă scrisoare de susţinere, venită din partea suporterilor echipei de handbal, dar că nimic nu se poate face deocamdată.
„Am pus bazele acestei echipe încă de când eram director la Combinatul de Celuloză şi Hârtie Suceava, dar astăzi suntem într-un blocaj de legalitate. Am convingerea că vom găsi o soluţie, într-un fel sau altul, pentru a ajuta echipa de handbal. Până nu punem în aplicare măsurile trasate de Curtea de Conturi, nu putem face nimic să-i sprijinim”, a explicat Ion Lungu.
Practic, cea mai dură măsură urmează abia de acum înainte, prin obligarea echipei de handbal să returneze o bună parte din sumele de care a beneficiat de la bugetul local.
„Trebuie să punem în practică inclusiv decizia de impunere pe care, cel mai probabil, cei de la Universitate o vor contesta în instanţă, dar sunt proceduri legale, care trebuiesc urmate”, a mărturisit Lungu.
Valoarea sumelor care trebuie returnate depinde de perioada de timp care va fi luată în calcul. Dacă trebuie returnaţi doar banii daţi anul acesta, atunci CSU are de achitat 100.000 de lei, dar dacă se iau în calcul ultimii doi-trei ani, deja suma se apropie de 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi).
Edilul sucevean nu a precizat suma care va fi imputată clubului sportiv, dar a spus că pentru stabilirea acesteia se va face o comisie de analiză, care va verifica legalitatea deconturilor banilor primiţi de la bugetul local.
Reprezentanţii Clubului Sportiv Universitatea Suceava spun că vor ataca în instanţă orice decizie prin care li se solicită să returneze banii primiţi de la primărie pentru susţinerea activităţilor sportive.