Echipa de handbal Universitatea Suceava nu va mai primi nici un leu drept finanţare de la bugetul local al Sucevei, până când nu sunt lămurite o serie de probleme depistate de Curtea de Conturi, în urma controalelor efectuate.
Clubul Sportiv Universitatea Suceava se confruntă cu mari probleme financiare, care au şi dus la plecarea unor jucători valoroşi către alte echipe din ţară, după ce, din cele 10 miliarde de lei vechi prinse în bugetul Primăriei Suceava pentru 2013, în cont le-a ajuns doar un miliard de lei vechi.
Situaţia este privită cu regret de către conducerea Primăriei Suceava, principalul finanţator al echipei de handbal, care spune că orice alte plăţi sunt interzise, în momentul de faţă.
„Ce se întâmplă acum este exclusiv responsabilitatea CSU Suceava. Primăria Suceava și-a făcut datoria, am dat din toată inima bani pentru sprijinirea handbalului, dar până se clarifică diferendul existent între Clubul Sportiv Universitatea Suceava și Curtea de Conturi, din păcate, primăria nu le mai poate aloca nici un leu”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Schimbările prin care trece acum echipa, de la care au plecat deja cinci jucători valoroşi, nu sunt bine văzute de edilul sucevean:
„Îmi pare rău de ce se întâmplă zilele acestea la Clubul Sportiv Universitatea Suceava, mai ales că am fost unul din inițiatorii echipei, nu doar de când sunt primar, ci de când s-au pus bazele ei la Ambro Suceava, fiind preluată ulterior de Universitate. Dar până la o decizie clară a Curții de Conturi nu putem face nimic”.
CSU ar putea continua totuşi în Liga Naţională
Problemele sesizate de Curtea de Conturi vizează utilizarea defectuoasă a banilor viraţi de ConsiliulLocalcătre echipa de handbal, pentru sprijinirea activităţilor sportive. „După cum ştiţi, Primăria a finanţat clubul de handbal, iar cu o parte din aceşti bani s-au plătit bursele sportivilor. Numai că aceste cheltuieli, legale pentru noi, sunt neiligibile pentru Primărie în opinia Curţii de Conturi”, a declarat managerul grupării sucevene, Petru Ghervan.
Chiar dacă finanţarea dinspre Primărie, care asigura grosul bugetului echipei de handbal, este momentan blocată, Pentru Ghervan consideră că încă nu este totul pierdut pentru CS Universitatea.
„Totul se va clarifica într-o zi, maxim două. Dorinţa lui Valentin Popa, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, este aceea de a ne înscrie totuşi în Liga Naţională şi să profităm de locul pe care l-am obţinut în acest eşalon prin munca noastră. O vom lua din nou de la capăt, vom încerca să construim o nouă echipă, bazându-se pe jucători tineri, de perspectivă, şi vom lupta, de ce nu, chiar pentru menţinerea în primul eşalon”, a precizat Petru Ghervan.
Acatrinei, ultimul plecat
După ce a pierdut un număr de 11 jucători în intersezon, în frunte cu internaţionalul Florin Acatrinei, care s-a înţeles în week-end-ul trecut cu Energia Lignitul Târgu Jiu, ar fi o adevărată minune ca Universitatea să izbutească să evite retrogradarea în Liga a II-a cu actualul lot de jucători. Mai ales că alţi doi jucători importanţi, este vorba de Răzvan Gavriloaia şi Adi Mitrea sunt şi ei foarte aproape de despărţirea de gruparea suceveană. „Gavriloaia şi Mitrea sunt încă în localitate, am ţinut legătura cu ei. Problema este că, ţinând cont de noua realitate financiară, nu vom putea să acordăm salarii mai mari de 2-3.000 de lei, ceea ce poate constitui un impediment din acest punct de vedere”, a mărturisit Ghervan.