Suporterii suceveni vor avea ocazia să urmărească pe Areni, încă cel puțin un an, meciurile din Liga a II-a, după ce, ieri, echipa Rapid CFR Suceava a reușit să rămână în eșalonul secund, grație victoriei din meciul decisiv cu Sportul Studențesc, scor 5 – 2. La diferență de aproximativ o lună de zile de la data inițială a disputării meciului și după mai multe decizii ale federației în defavoarea sucevenilor, ieri la amiază, Rapid CFR Suceava a jucat în sfârșit acest meci decisiv în compania Sportului, pe stadionul Giulești.
Meciul trebuia să se dispute miercuri seară, dar federația l-a mutat pentru ieri, la ora 11.00, din cauza zilei de doliu național declarată de Guvern pentru victimele accidentului din Muntenegru. Fotbaliștii rapidului au pregătit foarte bine acest meci, în lot fiind rechemați și frații Plămadă, aflați în cantonament cu noua lor echipă, FC Botoșani. Mai mult, de pregătirea echipei și a jocului cu Sportul s-a ocupat experimentatul antrenor Marin Barbu, venit la Suceava să dea o mână de ajutor pentru acest meci capital.
Rapidiștii au jucat o repriză și jumătate cu un om în minus
Sucevenii au început acest meci hotărâți să câștige și, după o ocazie în minutul 16, Sava deschide scorul cu o lovitură de cap, după un corner executat perfect de Semeghin, jucător ce a făcut un meci foarte bun. Patru minute mai târziu, Rapidul rămâne în zece jucători, după ce portarul Zăvoi primește direct cartonaș roșu pentru un henț considerat de arbitru în afara careului, la o fază în care a rămas singur cu atacantul advers, care a încercat să lobeze balonul.
Cel mai experimentat jucător al gazdelor, Ferfelea, execută perfect lovitura liberă și-l învinge pe juniorul Niga, trimis în poartă în locul lui Ionuț Plămadă, scor 1 – 1. După două ocazii de ambele părți, elevii lui Bogdan Tudoreanu reușesc din nou să preia conducerea în minutul 36, atunci când Semeghin este faultat în careu, iar Chiriac transformă lovitura de la 11 metri fără probleme, scor 2 – 1. Chiar și cu un om în minus, sucevenii atacă în continuare și, după numai două minute, Negru intră în careul advers, dar este blocat de portarul Vâlceanu și mingea ajunge la Semeghin, care după o pivotare trimite balonul din întoarcere peste un fundaș și portarul advers, scor la pauză 3 – 1.
Rapidiștii își măresc avantajul cu un autogol al gazdelor
Imediat după pauză scorul devin 4 – 1 pentru Rapid CFR, după un șut al lui Semeghin, în urma căruia balonul este respins de portar direct în picioarele noului intrat Buliga, mingea întorcându-se cu boltă în poarta studenților. Și la acest scor, rapidiștii își creează mai multe ocazii în fața unei echipe foarte tinere, dar portarul Vâlceanu are câteva intervenții extraordinare, de ultim moment.
În minutul 72, Ferfelea micșorează diferența cu o nouă lovitură liberă executată perfect, de la 23 de metri, scor 4 – 2. Cu 11 minute înainte de final, Mircea Negru intră în viteză prin apărarea adversă, fentează portarul și înscrie pentru 5 – 2, scor la care nimic nu se mai putea întâmpla. Pe final, Rapidul mai înscrie o dată prin Sumanariu, dar golul este invalidat pe motiv de ofsaid și partida se termină cu victoria Rapidului, care astfel se salvează de la retrogradare și mai rămâne cel puțin un an în Liga a II-a. Dacă Sportul Studenţesc era deja salvat, victima colaterală a acestui scor este Chindia Târgoviște, care era înaintea meciului la două puncte în fața sucevenilor, pe ultimul loc ce permitea rămânerea în eșalonul doi.
„Chiar dacă am jucat împotriva unei echipe tinere, am avut în față jucători talentați, dar experiența și-a spus cuvântul. Am început bine, dar am rămas cu un om în minus la o fază în care portarul nostru era în careu. Băieții s-au mobilizat foarte bine și au câștigat un meci cu care ne-am îndeplinit obiectivul. Am avut un an greu din toate punctele de vedere, atât al banilor, al rezultatelor, dar pentru primul sezon în Liga a II-a pot spune că s-a terminat cu bine. Sperăm ca în sezonul viitor să nu mai avem atâtea emoții și să facem o figură mai frumoasă”, a declarat antrenorul Bogdan Tudoreanu. Tehnicianul sucevean a mai adăugat că pe 8 iulie a stabilit reunirea lotului, de luni urmând să înceapă discuțiile cu jucătorii ce au terminat contractele, dar și cu alții care vor veni să întărească lotul.
Rapid CFR Suceava a început partida de la Sportul în formula: Zăvoi, Bălan, F. Plămadă, Sava, Semeghin, Doboș, Velescu, Sumanariu, Chiriac, Negru și I. Plămadă, pe parcurs intrând și Niga, Homneac și Vornicu.
Marin Barbu i-a ajutat pe suceveni în pregătirea acestui meci
În ultima săptămână de antrenamente, rapidiștii au primit un ajutor substanțial în pregătirea partidei de la experimentatul tehnician Marin Barbu, care a antrenat și Foresta Fălticeni. Fostul antrenor al Astrei i-a susținut pe suceveni din tribunele stadionului Giulești, de unde le-a dat numeroase indicații pe parcursul meciului și s-a bucurat alături de ei la final.
„Pentru Suceava și publicul de aici cred că este un lucru foarte bun. Sper ca în sezonul viitor oamenii care se îngrijesc de binele acestei echipe să facă tot posibilul pentru a nu se mai ajunge la asemenea emoții. Pot spune că un mare merit îl au jucătorii, pentru că nu au plecat în vacanță și s-au antrenat, ba mai mult, au câștigat cu un om în minus. S-a văzut că echipa a stat foarte bine la capitolul fizic și dacă nu alerga și nu era plusul de experiență, talentații jucători ai Sportului puteau pune mari probleme”, a declarat la final antrenorul Marin Barbu.
Primarul Ion Lungu i-a felicitat pe rapidiști pentru îndeplinirea obiectivului
Principalul finanțator al echipei, municipalitatea suceveană, va sprijini în continuare echipa, asta după ce rapidiștii au îndeplinit condiția de finanțare, și anume rămânerea în Liga a II-a.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat ieri, după ce a primit vestea victoriei din Giulești: „Vreau să felicit echipa Rapid CFR, că a trecut peste aceste decizii ale federației cu care chiar dacă n-am fost de acord, a trebuit să ne supunem. Iată că s-a dovedit că și în teren am câștigat, și ăsta-i un lucru bun, este o onoare pentru noi că avem în continuare o echipă în Liga a II-a. N-am pus eu condiția de finanțare, ci Consiliul Local, dar am fost și eu de acord cu ea, cea de rămânere în Liga a II-a. Din milionul de lei aprobat pentru acest an, deja am virat 200.000 de lei, în aceste condiții economice grele. Vom face tot posibilul să finanțăm activitatea fotbalistică la Suceava și reiterez o dorință a mea și a mai multora, de a uni forțele într-o echipă de Liga a II-a, un satelit în Liga a III-a și echipe de copii și juniori”.