Lipsa de implicare a autorităţilor în susţinerea activităţilor sportive este una din cauzele pentru care violenţa şi infracţionalitatea sunt în creştere. Cel puţin aşa consideră avocatul Mihai Ştefănoaia, fost practicant al boxului pe vremea când acest sport chiar însemna ceva în municipiul Fălticeni. Sala în care se antrenează în acest moment sportivii clubului Dumbrava Fălticeni, continuator al activităţii clubului Pal Fălticeni, reprezintă pentru Mihai Ştefănoaia mai mult decât o palmă pe care autorităţile au dat-o activităţii sportive. „Îmi amintesc că în această sală m-am antrenat şi eu, iar condiţiile s-au înrăutăţit faţă de acum 25 de ani deşi logica spune că ar fi trebuit să se îmbunătăţească. În loc să fie atraşi către mişcarea sportivă, copiii sunt practic îndepărtaţi, iar din păcate unii dintre ei ajung ă încalce legea sau să aibă o atitudine agresivă, violentă față de alți oameni”, a opinat Mihai Ştefănoaia.
Cu date concrete, fostul boxer al clubului Pal Fălticeni spune că soluţia de a revigora societatea, atât moral cât şi fizic, este implicarea mai mare a copiilor în activităţi sportive. Ca exemplu, Mihai Ştefănoia a venit cu terenurile de baschet pe care autorităţile din SUA le-au construit în cartierele rău famate, iar în acest fel
infracționalitate a scăzut cu 50% în numai doi ani.
„Lipsa totală de interes față de sport, cultură, educație a celor care susțin că reprezintă interesele cetățenilor care i-au ales este cea mai mare problemă a noastră. Dacă ar fi să facem o analiză luând în calcul statisticile și evaluările efectuate de-a lungul timpului, constatăm că lipsa acestor activități sportive, culturale, educaționale generează adevărate mutații în rândul societății”, a arătat avocatul Mihai Ştefănoaia.
Politicienii, acuzaţi că au împins copiii spre infracţionalitate
Acesta crede că originea acestor probleme este în mâna politicienilor, care au neglijat mereu activitatea sportivă, deşi mereu au promis ajutor şi implicare totală.
„Ştiu că la Fălticeni, în fiecare campanie electorală s-a promis sprijin total pentru revigorarea boxului, un sport pe care-l cunosc foarte bine, dar totul a fost uitat imediat după ce campania electorală s-a încheiat. Din păcate, e valabil pentru toţi primarii care au fost în fruntea acestui municipiu, iar cu fiecare an care a trecut sportul a mai murit câte un pic”, a adăugat Mihai Ştefănoaia.
Fostul practicant al boxului este de părere că atâta timp cât sportul nu va deveni o prioritate pentru oamenii cu putere de decizie, problemele pe care tinerii le provoacă în societate vor deveni tot mai grave şi mai numeroase.
„Cu siguranță nu sunt părinți care să-i îndemne pe copii să încalce legea sau să aibă o atitudine agresivă, violentă față de alți oameni mai tineri sau mai bătrâni. Aceste atitudini sunt căpătate de către copii și adolescenți din cauza lipsei modelelor (sportivi de performanță, campioni, oameni de cultură, dascăli) din jurul lor și existența unor tot felul de <tatuați>ca exemple negative ce își desfășoară activitatea în <spatele blocurilor gri>, în felul acesta perpetuându-se <băieții de cartier>. Concluzia de care trebuie să ţină cont atât politicienii cât şi cei care conduc administraţiile locale este următoare: investiţi în sport pentru a nu culege infractori”, a mai arătat Mihai Ştefănoaia.