La aproape două luni de când au terminat competițiile oficiale și la o lună de la intrarea în vacanță, rugbiștii echipei de seniori a Clubului Sportiv Municipal Suceava vor reîncepe de luni antrenamentele pentru pregătirea noului sezon în toate competițiile în care participă. Sportivii pregătiți de Constantin Vlad vor avea destul timp să se pregătească foarte bine pentru noul campionat al Diviziei Naționale, care va începe abia pe 30 martie, după noul format adoptat de federație de vreo doi ani, cu meciuri primăvara și toamna, în ideea de a evita accidentările din sezonul rece, când terenurile devin foarte periculoase pentru integritatea jucătorilor. În acest an, eșalonul doi va avea opt echipe, din eșalonul trei promovând RCM Galați și CS Năvodari, iar meciurile din sezonul regulat se vor disputa până pe 14 septembrie în sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, urmând ca turneele play-out și play-off să aibă loc de pe 21 septembrie până pe 26 octombrie. Jucătorii de la CSM vor face antrenamentele în Suceava, existând șanse să plece și într-un cantonament montan, dar asta doar dacă vor dispune de bani.
„Deocamdată, nu am făcut un program clar de pregătire, dar îl vom face când vom ști pe ce buget ne vom baza în acest an, de bani depinzând și efectuarea unui cantonament absolut necesar. Chiar dacă în ultimii doi ani rezultatele echipei nu au fost mulțumitoare, în acest an împlinim 50 de ani de rugby la Suceava și sper să avem un an mult mai bun, dar parcursul nostru va depinde de cât de mult vom fi susținuți. Sperăm și în acest an să primim sprijin de la minister, de la Consiliul Județean, dar mai ales de la Primăria Suceava, cea care ne-a dat marea majoritate a bugetului, motiv pentru care mulțumim primarului Ion Lungu și consilierilor locali”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
Sucevenii au avut anul trecut, un buget de 42.000 de euro
Bugetul secției de rugby de la CSM Suceava de anul trecut a fost asigurat în cea mai mare parte de Primăria Suceava, mai exact două treimi din cei 42.000 euro pe care rugbiștii suceveni i-au avut la dispoziție. Tehnicianul Constantin Vlad a explicat că acest buget a ajutat secția să se prezinte la toate competițiile în care cele trei echipe au fost angrenate și anume, cele două echipe de juniori în campionatele regionale, iar seniorii în divizia secundă la rugby în 7 și în 15, dar și în Cupa României, dar din păcate prea puțini bani au ajuns la jucători. Dacă la începutul anului trecut, echipa suceveană a avut o evoluție modestă, având în lot foarte mulți jucători tineri, fără experiență la seniori, pe finalul campionatului, sucevenii s-au întărit după întoarcerea mai multor jucători cu experiență și asta s-a văzut și în teren, unde CSM a reușit să învingă Buzăul, o echipă ce avea un buget de șase ori mai mare.
O altă problemă a echipei de seniori este neputința de a asigura condiții juniorilor ce termină la Suceava și Gura Humorului, de mulți ani aceștia fiind nevoiți să plece la alte echipe din țară.
„Din păcate, am pierdut foarte mulți jucători buni, care se regăsesc acum la cele mai bune echipe din țară și asta deoarece nu avem condiții și bani să le oferim pentru a rămâne și a juca la noi. De exemplu, acum avem o generație foarte bună la Gura Humorului, care va ieși campioană de juniori și ne-am dori foarte mult să devenim o secție atractivă, care să ofere condiții de performanță, pentru a nu mai fi nevoiți să se îndrepte spre alte cluburi”, a adăugat Constantin Vlad.