Caravana Turului Ciclist al României, aflată la cea de-a 49-a ediţie, va ajunge mâine la Suceava, unde se va desfăşura ce-a de-a cincea etapă a calendarului competiţional, considerată atât de organizatori, cât şi de participanţi a fi una dificilă, dar şi cea mai frumoasă. Caravana ciclistă va trece pe lângă mănăstirile pictate din Nordul Moldovei – Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, dar şi prin zone în care peisajul superb îi va încânta chiar şi pe cei care vor trudi din greu să scoată un timp cât mai bun, parcurgând pe bicicletă un traseu de 161 de km.
Cea de-a cincea etapă din “Mica Buclă” îi va purta pe cei aproximativ 260 de membri ai caravanei cicliste pe traseul Siret - Rădăuţi - Suceviţa – Palma – Sadova - Câmpulung Moldovenesc - Gura Humorului - Suceava.
Din cele zece căţărări care sunt prinse pe întreg traseul Turului Ciclist al României, două, de categoria A, adică cele mai dificile, sunt în etapa de la Suceava, încât sportivii vor avea de trudit din greu.
La Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului sunt amplasate sprinturile zilei, în vreme ce punctele de atracţie ale traseului, cele două căţărări, vor fi între Suceviţa şi Ciumârna (kilometrul 51 al traseului) şi în apropiere de Sadova (km 81 al traseului).
Prima căţărare se face la o altitudine de 1.100 de metri, iar a doua la 1.043 de metri.
“Într-o zi slabă, un rutier poate pierde aici, dacă nu tot turul, măcar multe dintre forţele sale. Sosirea este, de asemenea, grea. În Suceava sunt mici diferenţe de nivel care atârnă ca plumbul în picioarele obosite ale cicliştilor. Cred că, totuşi, deşi cu două căţărări de A, sosirea va fi în pluton”, a declarat Alex Ciocan, cel mai bun sprinter al primelor etape.
La competiţia din acest an, al cărei start a fost dat sâmbătă dimineaţă din centrul Constanţei, participă 15 echipe, care totalizează un număr de 90 de ciclişti din România, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Ucraina, Ungaria şi Turcia. Din cele 15 echipe, doar patru sunt reprezentante ale României.
Parcursul sportivilor se întinde pe mai bine de jumătate din ţară, traversează 15 judeţe, competiţia incluzând 22 de sprinturi şi zece căţărări.
Vedeta competiţiei este chiar câştigătorul de anul trecut, Andrei Nechita, care va reprezenta ciclismul din România, după 32 de ani de absenţă, la Olimpiada de la Londra.
Totalul premiilor puse la bătaie însumează 23.963 euro, din care 3.000 euro vor reveni laureatului.
De la Suceava, participanţii Turului Ciclist al României se vor îndrepta spre Poiana Largului, unde vor avea de parcurs un traseu de 167 de km, prin Topliţa, Reghin, şi vor încheia etapa la Târgu-Mureş.
Organizatorii evenimentului de la Suceava sunt Federaţia Română de Ciclism, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Clubul Sportiv Olimpia Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Direcţiile de Drumuri Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.