Ieri, la sediul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Suceava a avut loc o şedinţă de analiză a activităţii pe anul 2009, atât a acestei instituţii, cât şi a cluburilor departamentale ce aparţin şi sunt finanţate de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, mai exact Clubul Sportiv Municipal Suceava, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei şi Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative Suceava.
Dacă anul 2009 a fost unul destul de bogat în performanţe, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, dar şi în organizarea de competiţii la nivel judeţean, anul 2010 va fi unul foarte greu, tocmai din cauza lipsei banilor. Acesta este mesajul adus din capitală de reprezentantul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Viorel Tomescu, cel care crede că această situaţie se va prelungi şi în anul următor, atunci când situaţia va fi şi mai gravă, deoarece 2011 este an preolimpic.
„Mă bucur că la Suceava am găsit oameni de sport foarte optimişti, pentru că va fi din ce în ce mai greu în ce priveşte finanţarea şi din această cauză vor fi afectate atât proiectele de reabilitare a bazelor sportive, dar şi a pregătirii şi stimulării sportivilor. Am văzut că oamenii de sport din judeţul Suceava formează o familie destul de unită şi de aceea îi rog să strângă şi mai mult rândurile şi se mobilizeze pentru aceste vremuri grele ce vin, pe care trebuie să le depăşim”, a declarat reprezentantul MECTS, Viorel Tomescu. Acesta a dat şi un exemplu concludent al acestei crize şi anume faptul că federaţiile sportive au primit banii abia zilele acestea, după patru luni în care au avut de organizat competiţii naţionale şi au avut de trimis sportivi la concursurile internaţionale.
Rezultate foarte bune în 2009 pentru CSM, CSTA Suceava şi CSI Vatra Dornei
Anul 2009 a fost unul foarte productiv pentru cele trei cluburi finanţate de MECTS, dar şi pentru DSJ Suceava mai ales din punct de vedere al rezultatelor obţinute de sportivi.
Clubul Sportiv Municipal Suceava a reuşit să-şi îndeplinească obiectivele pe anul 2009, după ce sportivii săi au câştigat un număr de 49 de medalii naţionale şi 5 în competiţiile oficiale internaţionale, din cele 10 secţii existente, atletismul având cele mai bune rezultate. Mai mult, în 2009 un număr de 20 de sportivi ai CSM Suceava au fost în loturile naţionale, 10 la seniori, unul la tineret şi 9 la juniori.
„Anul trecut ne-am străduit să asigurăm celor 218 de sportivi ce activează la noi un minim necesar activităţii sportului de performanţă, dar în acelaşi timp să aducem unele îmbunătăţiri bazelor sportive pe care le avem. Din fericire avem o relaţie de colaborare forte bună cu autorităţile locale şi judeţene, mai ales cu Primăria şi Consiliul Local Suceava, fără ajutorul cărora o parte din secţiile noastre nu şi-ar mai fi putut desfăşura activitatea şi mă refer aici la cele de rugby, volei, box şi hochei, dar şi atletism sau lupte”, a declarat directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim.
Un an extraordinar a avut şi Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, aşa după cum susţine directorul Octavian Pungovschi.
„Pe plan sportiv, cel mai bun rezultat al clubului este cel de vicecampion mondial de juniori la schi fond, obţinut de Petrică Hogiu, cel care la numai 18 ani şi jumătate a participat şi la Jocurile Olimpice, alături de alţi trei colegi de club care au concurat pentru Moldova. La capitolul organizatoric am reuşit să construim cea mai modernă pistă de starturi pentru bob şi skeleton, pe care am organizat şi naţionalele. Mai mult, la sanie avem o pistă naturală pe care am organizat în premieră campionatul naţional”, a explicat Octavian Pungovschi.
Anul trecut a fost cel de-al 29-lea de activitate pentru Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative Suceava, unul cu rezultate mult peste dotarea de care dispun sportivii clubului.
„Pot afirma cu certitudine că rezultatele obţinute de sporturile tehnico-aplicative sunt cu mult peste dotarea tehnică de care dispunem, a fondurilor alocate de ANST, iar pentru continuarea activităţii şi obţinerea de noi performanţe avem nevoie de fonduri mai mari şi dotări cu materiale şi echipamente de specialitate, capabile să facă faţă nivelului actual”, a declarat directorul CSTA Suceava, Marius Siretean.
Suceava, un judeţ fără un cabinet de medicină sportivă
Şi la şedinţa din acest an s-a pus din nou problema lipsei unui cabinet specializat în medicina sportivă.
„Suceava este unul din judeţele fruntaşe la numărul de cluburi şi asociaţii sportive, dar din păcate nu dispunem de un cabinet sau o clinică de medicină sportivă care să ajute la investigarea şi tratarea sportivilor cu probleme pe care îi avem legitimaţi. La acest capitol ne ajută domnul doctor Schacter, dar este singurul medic de specialitate”, a declarat directorul DSJ Suceava, Cătălin Coman.