Cu un potenţial turistic variat, judeţul Suceava oferă oportunităţi multiple de petrecere a timpului liber. În afara ieşirilor clasice la cabane şi pensiuni şi a plimbărilor în aer liber, mai multe zone sunt destinaţii perfecte pentru amatorii de senzaţii tari.
Într-un top realizat de profesorul Vasile Efros, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, zonele Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc sunt destinaţiile ideale pentru practicarea turismului şi sporturilor extreme.
Alpinismul se poate practica atât vara, cât şi iarna, în special în Călimani, Rarău-Giumalău şi Suhard. În funcţie de gradul de dificultate al traseului şi pregătirea amatorilor de escaladă, se pot alege mai multe trasee. Moara Dracului, de exemplu, din defileul Zugreni, oferă un cadru ideal pentru escaladări pe gheaţă, în condiţiile în care cascada de 25 de metri înălţime îngheaţă total pe timp de iarnă. Alte locuri unde se poate practica alpinismul, beneficiind şi de lecţii ale instructorilor specializaţi, sunt Pietrele Doamnei, din masivul Rarău, dar şi stânca Rusca, din masivul Giumalău. În afara locurilor omologate, mai există şi alte trasee inedite, cum ar fi zona Piatra Zimbrului sau Piatra Şoimului, ambele în masivul Rarău.
Schiul fond şi schiul de tură
Alte două sporturi cu adresabilitate restrânsă sunt schiul fond şi schiul de tură. Primul dintre ele se poate practica în masivul Călimani, plecând din Gura Haitii şi urmând un traseu prin fosta Exploatare Minieră de Sulf. Pentru schiul de tură, amatorii trebuie să dea dovadă de o formă fizică excelentă. „Solicitarea este maximă, coborârile se fac pe pârtii neamenajate, acest lucru necesitând foarte bune cunoştinţe de schi de coborâre. Pentru că în timpul unei ture se parcurg distanţe pe orizontală sau se urcă, participanţii la tură trebuie să fie foarte bine pregătiţi fizic”, a precizat profesorul Vasile Efros.
Şi cum este un sport special, schiul de tură necesită şi un echipament special. Este vorba de legături speciale, clăpari speciali, „pieile de focă” pentru urca pe schiuri, cramponul (un soi de gheară cu aderenţă pe gheaţă), lopata şi transceiverul (aparat de emisie-recepţie) de avalanşă. Locurile unde schiul de tură se pretează a fi practicat sunt crestele munţilor Giumalău, Călimani, Suhard şi Bistriţei.
Cine consideră prea periculoase aceste două modalităţi de a schia, poate folosit una din cele şase pârtii omologate în judeţul Suceava, care sunt catalogate cu grade diferite de dificultate, inclusiv „uşor”.
Via ferrata şi tiroliana
Două sporturi mai puţin „ortodoxe” sunt via ferrata şi tiroliana. În ultima vreme au fost „introduse” în programele de team building ale marilor firme, bineînţeles opţional. Via ferrata se practică de obicei deasupra râului Dorna, pe două cabluri paralele în plan vertical, iar privirile turiştilor „paşnici” sunt atrase de fiecare dată când „atelierele” au program de lucru. Tiroliana este ceva asemănător, iar traversarea unei văi sau a unei albii de râu se realizează cu ajutorul a doi scripeţi, pe o distanţă de aproximativ 50 de metri şi o diferenţă de nivel de circa 15 metri.
Parapanta
În judeţ se pot practica şi sporturi aeriene. Zborul cu parapanta este unul dintre acestea, iar locul ideal „vânat” de practicanţii acestui sport este Vârful Ouşoru. „Acest vârf este considerat unul dintre cele mai prielnice pentru practicarea sporturilor aeronautice. Aici se întâlnesc cei mai puternici curenţi de aer din România, iar cu puţin talent în mânuirea parapantei se poate zbura ore întregi deasupra depresiunii Dornelor”, a spus profesorul Vasile Efros.
În afara Vârfului Ouşoru, mai există şi alte locaţii de unde parapantiştii îşi iau zborul, respectiv Hurghiş-Prisaca Dornei, Pojorâta sau Udeşti.
River rafting sau plutărit?
Iubitorii apelor pot apela la un sport care prinde tot mai mult. Este vorba de river rafting, practicat în special pe râul Bistriţa, şi uneori şi pe râul Dorna. Traseul este variabil ca lungime şi ca periculozitate, iar amatorii acestui sport pot face una sau mai multe coborâri într-o singură zi pe apele repezi de munte. Reprezentanţii Salvamont Vatra Dornei sau instructorii acreditaţi asigură întreg echipamentul, iar turistul trebuie să aibă la el doar curaj şi haine de schimb.
River raftingul ar putea fi considerat urmaşul modern al plutăritului. Practicat până acum 40 de ani pe Bistriţa, plutăritul a dispărut. Dintre vechii plutaşi mai există în viaţă câţiva, care pot dezvălui tainele unei meserii care atrage tot mai mulţi curioşi şi, de ce nu, turişti. Iar pentru cei care ajung în zona Ciocăneşti - Cârlibaba, în timpul liber se poate experimenta un pescuit în apele Bistriţei, unde cu puţin noroc va muşca vreun păstrăv.
Mountain bike-ul, sportul cel mai la îndemână
Mişcarea pe bicicletă este un alt sport care poate fi practicat cu succes în Suceava. Din păcate, nu prea există marcaje, aşa încât orientarea şi flerul turiştilor care pleacă la drum pe biciclete reprezintă principalele atuuri. O zonă extraordinar de bună pentru mountain bike este masivul Călimani, dar ca şi în celelalte zone din judeţ nu există trasee omologate. Cine pleacă pe drumuri de munte cu bicicleta trebuie să aibă şi echipament specific: cască, genunchiere, cotiere, mănuşi şi ochelari.
(24 feb 2010, 21:38:14
MULTUMESC
PS. BRAVO NEAGULE PT. ARTICOL