Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a confirmat ieri primele cazuri de gripă nouă din acest sezon. Boala a fost depistată la patru persoane, care au fost internate în spital. Doi dintre pacienţi, care suferă şi de afecţiuni asociate (leucemie într-un caz), se află în stare gravă din cauza virusului gripal AH1, care este unul mai agresiv decât virusurile gripale obişnuite, AH3 sau B. Gripa AH1 de care suferă cei patru suceveni, toţi adulţi, a fost confirmată prin teste de laborator efectuate la Institutul Naţional „Cantacuzino” din Bucureşti.
Tot ieri, DSP Suceava a anunţat că de la debutul sezonului rece numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă a ajuns la 88, însă, în afara celor patru cazuri, toate îmbolnăvirile sunt cu virus gripal obişnuit. Numărul bolnavilor creşte constant, iar numai săptămâna trecută au fost depistate 33 de cazuri noi. Din cei 33 de pacienţi confirmaţi cu gripă săptămâna trecută, 12 au făcut complicaţii ale bolii şi au necesitat internare în spital (opt la Suceava şi patru la Rădăuţi). „În lunile ianuarie şi februarie se atinge un nivel maxim în ceea ce priveşte cazurile de gripă. Recomandăm populaţiei să evite aglomeraţiile, să se izoleze la domiciliu dacă au apărut primele semne de boală, pentru a nu-i contamina şi pe cei din jur, şi să respecte regulile de igienă”, au transmis ieri specialiştii în sănătate publică.
Adulţii cu vârsta de peste 65 de ani şi copiii sub 2 ani, cei mai vulnerabili
La nivel global, gripa afectează 5-10% dintre adulti şi 20-30% dintre copii. Gravă problemă de sănătate publică, gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârstă, însă adulţii cu vârsta de peste 65 de ani şi copiii sub 2 ani sunt categoriile cele mai vulnerabile. Acestor categorii cu risc crescut de îmbolnăvire li se alătură persoanele care suferă de afecţiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efecte negative asupra sistemului imunitar.
Persoanele aflate în grupele de risc (copiii mici, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni grave) sunt şi cele care, de obicei, ajung să fie spitalizate sau chiar să moară din cauza gripei. Anual, epidemiile de gripă generează la nivel mondial între 3 şi 5 milioane de cazuri severe ale bolii şi între 250.000 şi 500.000 de cazuri de deces.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Serul trebuie administrat mai ales persoanelor din grupele cu risc crescut de îmbolnăvire, care includ femeile însărcinate, copiii între 6 luni şi 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, bolnavii cronici şi personalul medico-sanitar. Potrivit specialiştilor de la DSP Suceava, vaccinul antigripal poate fi administrat şi în această perioadă.