În contextul în care temperaturile au scăzut foarte mult în ultimele zile, iar meteorologii anunţă în continuare o vreme geroasă, specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava sfătuiesc populația să-şi ia o serie de măsuri de precauție pentru a evita îmbolnăvirile. Purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Popescu, a avertizat ieri căexpunerea îndelungată la frig este foarte periculoasă atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele bolnave, şi îndeosebi extremele de vârstă, respectiv bătrânii şi copiii.
Responsabilul de relațiile cu presaa reamintit că, pe vreme friguroasă, până la 50% din căldura corpului se pierde prin extremităţi şi a atras atenția că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire. El a precizat că, în această perioadă, populaţia trebuie să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite băuturile alcoolice. De asemenea, este indicată evitarea deplasărilor în spaţii deschise, iar în cazul în care acestea sunt absolut necesare se vor purta încălţări şi haine adecvate, specifice anotimpului de iarnă (căciulă, fular, mănuşi etc.).
Avertisment: „Nu lăsaţi copiii să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate”
Adrian Popescu a adăugat că persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. „Se impune acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător”, a completat Adrian Popescu.
Trecerea bruscă de la cald la frig poate provoca un şoc termic
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava a sfătuit populaţia să evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a preveni degerăturile, arătând că este de dorit să se renunţe la automedicaţie şi să se consulte un medic în cazul în care acestea au apărut. Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit, precum şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, precum şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, sunt alte recomandări ale reprezentantului DSP. „Atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă, pentru că şocul termic este mai mare atunci cand ieşiţi afară. Se recomandă şi evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă, pentru a preveni căderile accidentale”, a mai transmis Adrian Popescu.