Cadrele medico-sanitare de la Urgenţele Spitalului Suceava au bătut orice record, în 2014, în ceea ce priveşte numărul de pacienţi consultaţi. O statistică întocmită de acest serviciu arată că anul trecut activitatea a fost mai intensă ca oricând, fiind înregistrate 87.047 de prezentări, faţă de 81.760 în 2013. Aglomeraţia de la Urgenţe s-a făcut simţită şi în primele zile ale noului an, din data de 1 ianuarie 2015 şi până ieri dimineaţă la ora 07.00 fiind investigate 1.082 de persoane, dintre care mai puţin de un sfert au fost într-o stare atât de gravă încât să necesite internare. De la debutul lui 2015, cel mai mare aflux de bolnavi a fost consemnat în zilele de sâmbătă şi vineri, cu 314 şi respectiv 304 consultaţii oferite, în condiţiile în care media obişnuită este de 250 de consultaţii pe zi.
Pentru a face faţă numărului mare de cazuri şi pentru a îmbunătăţi confortul pacienţilor şi al aparţinătorilor pe durata aşteptării, spaţiul de la Urgenţe se va extinde şi moderniza în acest an. Directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a informat ieri că studiul de fezabilitate a fost finalizat şi urmează a fi supus aprobării Consiliului Judeţean.
Lucrările la noua Urgenţă ar urma să înceapă în primăvară
Brădăţan a estimat că lucrările la noua Urgenţă ar trebui să înceapă în martie şi să se termine în noiembrie, iar odată cu reamenajarea acestui sector bolnavii vor avea acces mai rapid la investigaţii. Directorul medical al Spitalului Suceava a explicat că extinderea Urgenţei atât pe latura faţadei principale, spre parc, precum şi pe latura faţadei posterioare, spre parcare, va presupune spaţii mai generoase pentru consultaţii. În plus, se va realiza un flux separat pentru ambulanţe cu o bandă de circulaţie pe fiecare sens, într-un spaţiu protejat, astfel încât pacientul să fie transportat direct în UPU. Mai mult, va exista o secţie pentru copii complet separată de cea pentru adulţi, cu spaţii de aşteptare pentru aparţinători şi fluxuri separate pe categorii de urgenţă. Pe lângă crearea unui număr suficient de birouri şi cabinete pentru personal, extinderea Urgenţei are şi avantajul unei săli de aşteptare dotate cu monitoare pe care aparţinătorii îşi pot observa bolnavii atunci când aceştia se află în sala de intervenţii şi consultaţii.
Dr. Tiberius Brădăţan a arătat că actuala Unitate de Primire a Urgenţelor nu mai corespunde cerinţelor şi numărului mare de pacienţi, iar reamenajările avute în vedere respectă legislaţia în domeniu, regăsindu-se în Ordinul 1.706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi a compartimentelor de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor.
Urgenţa spitalului din Târgu Mureş, care este cea mai modernă din ţară, sursă de inspiraţie
Directorul medical al Spitalului Suceava a subliniat că la baza documentaţiei pentru noua Unitate de Primire a Urgenţelor a stat serviciul UPU din cadrul Spitalului Târgu Mureş, care la ora actuală este cel mai modern din România, motiv pentru care se doreşte înfiinţarea unuia similar şi pe plan local. El a adăugat că în urma unor analize şi propuneri efectuate pe planul existent al UPU Suceava şi luându-se în considerare atât exigenţele pacienţilor, cât şi normele impuse prin Ordin, s-au format şase zone majore ale sectorului de Urgenţe: secţia pediatrie pe latura de est, zona destinată investigaţiilor paraclinice şi laboratoarelor pe latura de vest, zona destinată resuscitării şi altor tipuri de tratamente specifice UPU, care ocupă cea mai mare parte din spaţiul central, sălile de aşteptare şi triajul ce au un caracter informal faţă de pacienţi, zona cu caracter administrativ şi de odihnă destinată personalului pe latura de nord şi staţia de ambulanţă pe latura sudică.
Aceste zone au fost realizate atât prin extinderea frontului sudic, cât şi printr-o extindere minoră pe partea de nord, iar o circulaţie longitudinală centrală leagă spaţiile accesibile pacienţilor, în timp ce triajul realizează o separare funcţională între zona bolnavilor şi zona destinată în exclusivitate medicilor şi asistentelor, a precizat dr. Tiberius Brădăţan.