Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2014 - Anul XIX, nr. 294 (5803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Educaţie şi prevenţie

Programul “Spunem NU hepatitei în Moldova”, iniţiat de două clinici de specialitate din ţară, lansat ieri şi la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul de educaţie şi prevenţie dedicat luptei cu virusurile hepatitice la nivelul întregii Moldove, iniţiat de prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, şi de prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a fost lansat ieri şi la Suceava.

Este vorba de programul “Spunem NU hepatitei în Moldova”, care îşi propune să identifice cât mai multe dintre persoanele infectate cu virusurile hepatitice B şi C, având în vedere că mulţi oameni nu ştiu că sunt infectaţi cu aceste virusuri, să îi îndrume pe bolnavi la medicii specialişti în vederea obţinerii tratamentului, să informeze şi să educe populaţia cu privire la cele două tipuri de hepatită. 

Programul a fost lansat ieri la Consiliul Judeţean Suceava, fiind ales şi grupul de lucru de pe plan local, iar medicul ieşean Irina Teodorescu de la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi, unul dintre coordonatorii acestui proiect, a fost invitata specială a evenimentului. La lansare a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, care i-a asigurat pe cei prezenţi de “toată colaborarea în ce priveşte cadrul organizatoric”.

 

Cum vor coordonatorii programului să lupte cu virusurile hepatitice

În cadrul evenimentului au fost prezentate şi acţiunile cuprinse în program, acţiuni care fac referire la informarea membrilor administraţiilor publice cu privire la incidenţa şi consecinţele răspândirii virusurilor hepatitice, informarea şi educaţia în comunităţile locale vizavi de urmările infectării cu virusurile hepatitice, organizarea grupurilor de lucru locale care vor gestiona aplicarea proiectului. Programul mai include activităţi de screening menite să identifice cât mai multe persoane bolnave de hepatită B şi C şi să le îndrume spre centrele de specialitate pentru obţinerea tratamentului, dar şi întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiunea Moldova, ţinând cont că pentru derularea proiectului este nevoie de susţinere financiară. Nu în ultimul rând, programul îşi propune să organizeze sesiuni de training pentru medicii de familie care se vor implica în acest proiect şi să lanseze o pagină electronică de informare.

 

Un program „ambiţios”, care îşi propune ca în zece ani hepatita să fie eradicată în regiunea Moldova

Programul “Spunem NU hepatitei în Moldova” a fost lansat la Iaşi în luna septembrie şi a continuat cu organizarea grupului de lucru de la Vaslui, în octombrie, iar apoi la Botoşani, în noiembrie. La Suceava, membrii grupului de lucru, desemnaţi ieri, sunt Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Corina Stănescu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Angelica Popescu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, dr. Irina Franciuc, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Suceava, şi dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică.

„Este un program ambiţios, care îşi propune ca după zece ani de la începerea lui să poată fi declarată eradicată hepatita în regiunea Moldova”, a declarat ieri, la Suceava, medicul ieşean Irina Teodorescu.

România se află pe locul IV în Europa în ce priveşte mortalitatea prin hepatită. Şi asta deoarece în ţara noastră sunt tratate în general doar cazurile de boală aflate în stadiu avansat, de ciroză sau chiar cancer. În această situaţie s-a ajuns pentru că boala nu este depistată la timp, deşi cel puţin pentru hepatita C există un tratament modern care permite vindecarea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul “Spunem NU hepatitei în Moldova”, iniţiat de două clinici de specialitate din ţară, lansat ieri şi la Suceava.
 Vizualizări articol: 1037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Programul “Spunem NU hepatitei în Moldova”, iniţiat de două clinici de specialitate din ţară, lansat ieri şi la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei