Numărul sucevenilor cu HIV/SIDA a ajuns la 203, arată cea mai recentă statistică întocmită de autorităţile sanitare sucevene şi prezentată ieri, în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pe tema problemelor cu care se confruntă această categorie de bolnavi. Potrivit evidenţelor, 179 dintre pacienţii seropozitivi sunt trataţi pe plan local, în timp ce 12 urmează terapia de specialitate în diferite clinici din ţară, doi nu au încă nevoie de medicamente, iar zece au fost pierduţi din evidenţele medicilor, ceea ce înseamnă că cel mai probabil au renunţat la medicaţia care i-ar fi ţinut în viaţă. Aceleaşi statistici arată că, în acest an, 16 persoane din judeţ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA, în timp ce patru au murit după ce au pierdut lupta cu boala.
Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA este marcată în fiecare an pe data de 1 decembrie prin acţiuni menite să aducă în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar și nevoia unei finanţări coerente a programelor de prevenire şi tratament, care să controleze răspândirea infecției şi să asigure o medicaţie corectă şi la timp. O astfel de acţiune a avut loc ieri, la sediul DSP Suceava, unde a fost organizată o dezbatere la care au participat factori de decizie din sistemul sanitar, medici, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, tineri voluntari. „Important este să creştem gradul de conştientizare a populaţiei şi să prevenim acest flagel care tinde să se dezvolte rapid şi cu care lupta este foarte greoaie”, a transmis dr. Ludovic Abiţei, directorul executiv al DSP Suceava.
Dr. Cristian Irimie: „Avem nevoie de o politică în care programele de sănătate publică să fie prioritare”
Dr. Cristian Irimie, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Suceava şi fost secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a vorbit despre importanţa unei politici în care programele de sănătate publică să fie prioritare, astfel încât toţi bolnavii, indiferent de afecţiunea de care suferă, să aibă acces la tratament gratuit, eliminându-se astfel discriminarea. El a subliniat că HIV/SIDA este o boală care nu va fi eradicată decât în eventualitatea în care companiile farmaceutice vor pune la punct un vaccin, iar până atunci una dintre cele mai eficiente metode de combatere a afecţiunii rămâne educaţia, o educaţie în care ar trebui să se implice nu doar cadrele sanitare, ci şi cele didactice, care să le vorbească tinerilor despre acest subiect, considerat de mulţi tabu. Dr. Cristian Irimie a atras atenţia şi asupra riscului de îmbolnăvire la care se expune personalul sanitar atunci când tratează persoane care sunt bolnave de HIV/SIDA dar care nu declară acest lucru, pentru a se putea lua măsuri suplimentare de precauţie. Fiindcă legea protejează confidenţialitatea pacienţilor seropozitivi şi nu există bani pentru teste prealabile la internarea în spital, multe gravide cu HIV/SIDA ajung să nască prin cezariană şi nu pe cale normală, sporind riscul de contaminare a cadrelor medicale şi de transmitere a infecţiei la făt, odată cu manevrele medicale specifice care implică mari pierderi de sânge. Pentru personalul sanitar astfel de situaţii sunt o tragedie, spune dr. Cristian Irimie, mai ales că ulterior angajaţii trebuie să se supună unor analize complexe şi unor tratamente preventive de lungă durată.
Activităţi de teatru improvizat cu scop social, derulate de echipe de voluntari în şcoli, licee, pieţe, cluburi pentru tineri
La dezbaterea de ieri a fost prezentă şi şefa secţiei de Boli Infecţioase din Spitalul Suceava, dr. Corina Stănescu, care a arătat că la această oră medicaţia bolnavilor seropozitivi este asigurată fără sincope de stat, care în fiecare lună cheltuieşte cu tratamentul acestor pacienţi 517 mii lei. La rândul ei, Dorina Vasile, preşedinta Asociaţiei Persoanelor Seropozitive Red Ribbon Fălticeni, a făcut un apel la solidaritatea cu persoanele seropozitive şi la continuarea efortului de combatere a virusului HIV/SIDA, prin finanţarea programelor de prevenire şi tratament.
Dorina Vasile a transmis că până în 2015 mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Ţinta zero: Zero infecţii noi cu HIV. Zero Discriminări. Zero decese prin SIDA”, iar din seria acţiunilor derulate în această perioadă pe plan local se remarcă cea prin care tinerii suceveni beneficiază de informare HIV/SIDA prin teatru social. „Asociaţia Red Ribbon a lansat în septembrie 2013 campania de educare <In My Shoes>, care cuprinde activităţi de teatru improvizat cu scop social, derulate de echipe de voluntari în şcoli, licee, pieţe, cluburi pentru tineri, la diverse evenimente. Scopul activităţilor <In My Shoes> este acela de a informa şi sensibiliza tinerii faţă de efectele comportamentelor de discriminare, marginalizare asupra vieţii persoanelor seropozitive, experimentând, pentru o scurtă perioadă, trăirile unei persoane seropozitive sau trăirile celor apropiaţi. Activităţile de teatru social se vor desfăşura până în iunie 2015 şi vor fi însoţite de activităţi de informare şi sensibilizare a comunităţii. De activităţile campaniei se estimează că vor beneficia 1.040 de tineri din judeţ”, a punctat Dorina Vasile.
Ieri, la finalul dezbaterii de la DSP Suceava, tinerii voluntari au format în faţa instituţiei o fundă din o sută de lumânări aprinse.
În România, doar în perioada ianuarie - iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, numărul persoanelor seropozitive aflate în viaţă fiind la finele lunii iunie 2014 de 12.603, precizează statisticile.