Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 oct 2014 - Anul XIX, nr. 242 (5751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţii

Extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava va reduce timpii de aşteptare pentru pacienţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Extinderea, anul viitor, a Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Suceava va reduce timpii de aşteptare pentru pacienţi, care odată cu reamenajarea acestui sector vor avea acces mai rapid la investigaţii. Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a explicat ieri că extinderea UPU atât pe latura faţadei principale, spre parc, precum şi pe latura faţadei posterioare, spre parcare, va presupune spaţii mai generoase pentru consultaţii. În plus, se va realiza un flux separat pentru ambulanţe cu o bandă de circulaţie pe fiecare sens, într-un spaţiu protejat, astfel încât pacientul să fie transportat direct în UPU.

Mai mult, va exista o secţie pentru copii complet separată de cea pentru adulţi, cu spaţii de aşteptare pentru aparţinători, şi fluxuri separate pe categorii de urgenţă. Pe lângă crearea unui număr suficient de birouri şi cabinete pentru personal, extinderea UPU are şi avantajul unei săli de aşteptare dotate cu monitoare pe care aparţinătorii îşi pot observa bolnavii atunci când aceştia se află în sala de intervenţii şi consultaţii.

 

Circa 80.000 de pacienţi, trataţi anual în UPU

Dr. Tiberius Brădăţan a arătat că actuala Unitate de Primire a Urgenţelor nu mai corespunde cerinţelor şi numărului mare de pacienţi (aproximativ 80.000 pe an), iar reamenajările avute în vedere respectă legislaţia în domeniu, regăsindu-se în Ordinul 1.706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi a compartimentelor de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor. Directorul medical al Spitalului Suceava a subliniat că la baza documentaţiei pentru noua Unitate de Primire a Urgenţelor a stat serviciul UPU din cadrul Spitalului Târgu Mureş, care la ora actuală este cel mai modern din România, motiv pentru care se doreşte înfiinţarea unuia similar şi pe plan local. El a explicat că în urma unor analize şi propuneri efectuate pe planul existent al UPU Suceava şi luându-se în considerare atât exigenţele pacienţilor cât şi normele impuse prin Ordin, s-au format şase zone majore ale sectorului de Urgenţe: secţia pediatrie pe latura de est, zona destinată investigaţiilor paraclinice şi laboratoarelor pe latura de vest, zona destinată resuscitării şi altor tipuri de tratamente specifice UPU, care ocupă cea mai mare parte din spaţiul central, sălile de aşteptare şi triajul ce au un caracter informal faţă de pacienţi, zona cu caracter administrativ şi de odihnă destinată personalului pe latura de nord şi staţia de ambulanţă pe latura sudică.

Aceste zone au fost realizate atât prin extinderea frontului sudic cât şi printr-o extindere minoră pe partea de nord, iar o circulaţie longitudinală centrală leagă spaţiile accesibile pacienţilor, în timp ce triajul realizează o separare funcţională între zona bolnavilor şi zona destinată în exclusivitate medicilor şi asistentelor.

 

Sălile de aşteptare de la viitorul UPU, dotate cu monitoare

Dr. Tiberius Brădăţan a mai arătat că, potrivit proiectului, secţia de Pediatrie din viitorul UPU este constituită dintr-un spaţiu pentru consultaţii şi un izolator amplasat în apropierea accesului, astfel încât riscul de infestare a pacienţilor din sala de aşteptare să fie minim (în cazul în care există un pacient suspectat de boli contagioase). Această secţie a fost amplasată pe latura de est a spitalului deoarece permite o legătură rapidă cu secţia de pediatrie generală a unităţii sanitare. Pe de altă parte, triajul a fost amplasat astfel încât să fie vizibil şi uşor accesibil din diverse puncte ale UPU, fiind spaţiul unde vor fi primiţi pacienţii sosiţi cu ambulanţele sau prin mijloace proprii. Legătura cu staţia de ambulanţă se va realiza prin intermediul unui hol ce are rolul de a menţine temperatura interioară constantă. Proiectul a fost realizat în aşa fel încât din spaţiul de triaj să fie posibilă supravegherea şi monitorizarea spaţiilor de aşteptare unde au acces atât pacienţii ce nu prezintă probleme vitale, cât şi aparţinătorii. În acest mod, accesul persoanelor neînregistrate în sălile de tratament este mai uşor de controlat.

De menţionat că viitoarele săli de aşteptare (pentru adulţi şi pentru copii) din noua Urgenţă vor fi dotate cu grupuri sanitare proprii, fiind inclus şi un grup sanitar destinat persoanelor cu dizabilităţi motorii. Accesul se va putea realiza atât din spaţiul destinat ambulanţelor cât şi din cel pentru triaj. Acelaşi proiect poziţionează cabinetul de consultaţii specifice în apropierea sălilor de aşteptare, unde circulaţia este menţinută cât mai scurt posibil şi fără a se intersecta cu fluxurile de circulaţie ale izolatoarelor, aspect esenţial pentru cazurile cu profil ginecologie. În plus, spaţiul de decontaminare este dotat conform legii şi permite accesul din zona staţiei de ambulanţă. Acesta este dotat cu vestiar şi grup sanitar ce pot fi utilizate după ce s-a realizat decontaminarea pacientului cu substanţe chimice specifice. Bolnavul decontaminat va fi transferat apoi către un alt salon sau va fi eliberat după ce a fost înregistrat în baza de date a UPU.

 

Cameră mortuară şi cameră destinată deşeurilor periculoase, în noua Urgenţă

Potrivit proiectului prezentat de dr. Tiberius Brădăţan, staţia de ambulanţă este un spaţiu închis al Unităţii de Primire Urgenţe. Resuscitarea înglobează atât spaţiul destinat asistentelor cât şi zona în care se desfăşoară acţiunea de resuscitare, salonul. Comunică direct cu ambulanţa şi prezintă o circulaţie lejeră către celelalte spaţii în care va fi transferat pacientul. Este dotat cu echipamentele, materialele şi medicamentele necesare acordării asistenţei de urgenţă.

Tratamentele imediate şi tratamentele uşoare sunt amplasate pe latura nordică a serviciului de Urgenţe, iar accesul se realizează din incinta acestui sector. Aceste spaţii sunt proiectate astfel încât să permită primirea, evaluarea, monitorizarea şi aplicarea tratamentului mai multor pacienţi simultan, separarea bolnavilor fiind asigurată prin perdele. Pe de altă parte, spaţiul de gipsare este amenajat într-o zonă centrală, ţinând cont de necesitatea menţinerii unei circulaţii scurte spre diverse saloane şi cabinete, în timp ce izolatorul pentru adulţi se află în imediata apropiere a accesului în UPU şi este precedat de un filtru.

În partea dreaptă a noii Urgenţe au fost prevăzute spaţii pentru investigaţii paraclinice precum stomatologie, radiologie şi un laborator de analize, care beneficiază de o mică zonă de aşteptare şi de un grup sanitar comun. Proiectul mai prevede o cameră mortuară şi o cameră destinată deşeurilor periculoase, care se află într-o zonă ce asigură un transport rapid către morgă, respectiv către un spaţiu special amenajat, evitându-se astfel contactul şi răspândirea microbilor şi a substanţelor periculoase în UPU. În extinderea de pe faţada posterioară a spitalului se află, cu un acces separat, spaţiul destinat personalului: vestiar, oficiu şi cameră de odihnă. De asemenea, această zonă cuprinde diferite spaţii de depozitare şi spaţii administrative destinate asistentei şefe, medicului de gardă şi şefului de secţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava va reduce timpii de aşteptare pentru pacienţi.
 Vizualizări articol: 1411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava va reduce timpii de aşteptare pentru pacienţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei