13 cazuri de boală Lyme transmisă de căpuşe au fost înregistrate în judeţ în acest an, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei. Potrivit evidenţelor, ultimele cazuri din 2014 au fost confirmate în septembrie, la cinci persoane. Este vorba de o femeie de 42 de ani, din Voievodeasa, fără ocupaţie, internată în spitalul din Rădăuţi în luna august, şi o tânără în vârstă de 24 de ani, din Rădăuţi, profesoară la un liceu din oraş, spitalizată şi ea la Rădăuţi, în data de 16 septembrie, la scurt timp după ce au apărut primele semne de boală. Ceilalţi pacienţi sunt un bărbat de 44 de ani, internat tot la spitalul din Rădăuţi, în luna august, şi o femeie de 63 de ani, din Şaru Dornei, pensionară, care a fost spitalizată la Vatra Dornei în luna septembrie, ea declarând că a fost muşcată de o căpuşă în iulie. Ultimul bolnav de Lyme este o femeie de 77 de ani, pensionară, internată de asemenea la unitatea spitalicească din Vatra Dornei, în septembrie, la două luni după ce a fost muşcată de o căpuşă.
De menţionat că toţi cei 13 pacienţi diagnosticaţi în acest an cu boală Lyme au urmat un tratament cu antibiotice cu spectru larg şi vor fi monitorizaţi de medici o perioadă mai îndelungată de timp.
Anul trecut, numărul sucevenilor confirmaţi cu boală Lyme a fost de 27
Proaspăt aduse în atenţia publică de îmbunătăţirea mijloacelor de diagnostic, infecţiile cu bacteria Borrelia burgdorferi responsabile de apariţia bolii Lyme au creat o adevărată isterie în rândul populaţiei. Anul acesta, mii de oameni au ajuns la spitalele din judeţ după ce au fost muşcaţi de căpuşe, insecte parazite care pot transmite teribila afecţiune. Statisticile arată că, în 2014, numai la Spitalul Suceava au solicitat îngrijiri medicale din această cauză 644 de persoane, dintre care 68 de copii. Din totalul pacienţilor care au primit asistenţă medicală la această unitate în 2014, şapte au fost diagnosticaţi cu boală Lyme.
Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat şi al cărei tratament poate dura ani de zile dacă nu este depistată la timp. Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice.
De menţionat că, în 2013, boala Lyme a fost confirmată la 27 de persoane din judeţ, arată datele centralizate de DSP Suceava. Aceleaşi statistici precizează că, în 2012, cu boală Lyme au fost diagnosticate 15 persoane din judeţ, iar în 2011 – 16.