Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a eliminat listele de aşteptare pentru pacienţii cu hepatită care au nevoie de interferon, un medicament scump, dar care se poate obţine gratuit cu aprobarea unei comisii de experţi de la nivel central.
Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, a informat ieri că dosarele medicale depuse de asiguraţii care necesită tratament pentru hepatite cronice virale B, C şi D (inclusiv ciroze hepatice) au fost transmise în totalitate spre aprobare comisiei de experţi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel că listele de aşteptare pentru interferon au fost eliminate. Ea a explicat că dosarele medicale se transmit lunar la CNAS, unde comisia de experţi le analizează şi aprobă iniţierea sau continuarea tratamentului pentru toate dosarele complete şi care corespund criteriilor de includere în tratament.
Deconturi lunare de circa 632.000 de lei
„În momentul în care comisia de la nivelul CNAS ne transmite pe fax aprobare nominală pentru pacienţi, aceştia sunt anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la medicul specialist, în vederea prescrierii reţetei”, a adăugat Anda Sălăgean.
Potrivit datelor transmise de purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, la această dată se află în tratament cu interferon 197 de persoane, pentru care statul plăteşte lunar aproximativ 632.000 de lei. Anul trecut, în judeţ au fost trataţi cu interferon 440 de pacienţi, valoarea bugetului utilizat pentru tratamentul hepatitelor cronice virale B, C şi D fiind de 9.056.381 de lei.