Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2014 - Anul XIX, nr. 204 (5713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Benefic

Un doctor american i-a convins pe medicii suceveni să renunţe la adormirea pacientelor la cezariană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noile terapii în domeniul anesteziei - terapiei intensive, promovate de prof. univ. dr. Virgil Mănică, de la TUFTS Medical Center din Boston, prin vizite de lucru la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, au fost aplicate cu succes de medicii suceveni din secţiile Obstetrică-Ginecologie şi Anestezie -Terapie Intensivă. Aflat la a treia vizită la Suceava, prof. Mănică a prezentat, ieri, rezultatele colaborării din anul 2013 până acum, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la spital, împreună cu doctorii Tiberius Brădăţan, director medical, Dorin Stănescu- ATI, Alina Melinte şi Petronela Vicovean- Obstetrică-Ginecologie. Potrivit doctorului american, dacă înainte de prima sa vizită la spitalul din Suceava procentul naşterilor prin cezariană cu anestezie totală era de 95 la sută şi doar 5 la sută dintre gravide beneficiau de anestezie rahidiană, care le permite să rămână conştiente în timpul operaţiei, la vizita de anul trecut deja procentul de anestezie generală a scăzut la 33 la sută, iar în acest an, cifrele arată că în primele opt luni 87,7 la sută dintre femeile care au născut prin cezariană nu au mai fost adormite pentru operaţie. „Este o schimbare foarte importantă, colegii obstetricieni au înţeles importanţa de a evita complicaţiile de la anestezia generală şi satisfacţia mamei care participă la actul naşterii. În trei ani am putut să schimbăm practica”, a declarat prof. Mănică.

 

Experienţa naşterii fără durere, posibilă la Spitalul de Urgenţă Suceava

Medicul american a evidenţiat că gradul de satisfacţie al mamelor este mult mai mare atunci când nu sunt adormite în momentul naşterii şi sunt conştiente de ceea ce se întâmplă. De asemenea, profesorul a arătat că şi naşterea normală se poate produce fără durere, pentru că medicii pot practica fără riscuri analgezia. „Încercăm să ajutăm colegii de aici ca mamele să aibă o experienţă cât mai plăcută şi fără durere în momentul naşterii. Avem în vedere satisfacţia pacientei”, a afirmat prof. Mănică. Tot pe această linie, el le-a recomandat colegilor suceveni să utilizeze ace atraumatice la anestezia rahidiană pentru că astfel pot reduce semnificativ incidenţa durerilor de cap care pot să apară după puncţie.

La rândul său, doctorul anestezist Dorin Stănescu a declarat că, după ce din punct de vedere al dotării cu aparatură, instrumentar şi medicamente, Spitalul de Urgenţă a ajuns „în vârful piramidei”, marea provocare a fost ca şi competenţele medicilor să atingă acelaşi nivel. Din această perspectivă, dr. Stănescu a subliniat rolul colaborării cu prof. Virgil Mănică, cel puţin la fel de importantă ca simpozioanele, congresele şi sesiunile de comunicări medicale. Ceea ce a reuşit în mai puţin de doi ani echipa de la ATI şi Obstetrică-Ginecologie, prin colaborarea cu doctorul american, a fost o schimbare de mentalitate, atât în rândul medicilor, cât şi al pacientelor, după cum a declarat medicul ginecolog Alina Melinte, şi să le aducă mamelor din Suceava „experienţa naşterii fără durere”.

Colaborarea dintre TUFTS Medical Center din Boston şi Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost posibilă printr-un proiect al Societăţii Române de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un doctor american i-a convins pe medicii suceveni să renunţe la adormirea pacientelor la cezariană.
 Vizualizări articol: 3677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un doctor american i-a convins pe medicii suceveni să renunţe la adormirea pacientelor la cezariană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei