Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2014 - Anul XIX, nr. 184 (5693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici DSP

Peste 50.000 de suceveni, depistaţi cu boli infecţioase, în prima jumătate a anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 50.000 de persoane cu boli infecţioase au fost depistate în prima jumătate a anului de medicii din judeţ. Aşa arată o statistică întocmită la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru intervalul ianuarie-iunie 2014, în care se precizează că mulţi dintre pacienţi sufereau de afecţiuni rare ca malarie, botulism, boala Lyme, mononucleoză, leptospiroză sau salmoneloză. Potrivit raportului, care conţine inclusiv date referitoare la cazurile de TBC şi HIV/SIDA, în primele şase luni ale anului nu s-au înregistrat epidemii de meningită, rubeolă sau rujeolă, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi (în 2012, de exemplu). În schimb, au fost mai multe focare de hepatită A şi tuberculoză în comunităţi destul de extinse.

Evidenţele DSP arată că mononucleoza infecţioasă, cunoscută în popor sub denumirea de „boala sărutului”, deoarece este declanşată de un virus din salivă, a fost depistată în prima parte a anului la opt persoane din judeţ. O altă afecţiune rară înregistrată în judeţ în intervalul ianuarie-iunie 2014 este boala Lyme, supradenumită şi boala cu „o mie de feţe”, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Cu această afecţiune au fost diagnosticate patru persoane.

 

29 de suceveni, depistaţi cu scarlatină

Situaţiile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică arată că, în primele şase luni ale anului, de botulism, care estedeclanşat de o toxină bacteriană considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe din lume, s-a îmbolnăvit o persoană. Aceleaşi date mai arată că, în intervalul ianuarie-iunie 2014, de hepatită B s-au îmbolnăvit trei oameni. Pe de altă parte, în prima jumătate a anului, cu hepatită A au fost depistate 17 persoane. Diagnosticul de hepatită C nu a fost pus în prima parte a anului la nici o persoană. Aceleaşi rapoarte indică în intervalul ianuarie-iunie 2014 un caz de rubeolă congenitală. Tot conform datelor centralizate de DSP, în prima jumătate a anului, de leptospiroză (o boală transmisă de animale, care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, şi care afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos și cardiovascular) s-au îmbolnăvit două persoane. Pe de altă parte, în primele şase luni ale anului, scarlatina a făcut 29 victime. Aceleaşi statistici arată în intervalul ianuarie-iunie 2014 un număr de 58 de persoane cu gripă şi 872 de oameni cu boală diareică acută.

 

94 de oameni au contractat infecţii de spital pe perioada internării

Pe de altă parte, în prima jumătate a anului, cu sifilis recent au fost diagnosticaţi 30 de oameni, în timp ce cu sifilis tardiv a fost depistată o persoană. Evidenţele DSP precizează că, în intervalul ianuarie-iunie 2014, au fost consemnate şi două cazuri de malarie, o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Tot în prima parte a anului, salmoneloza, dată de o bacterie foarte periculoasă deoarece poate provocameningită sau septicemie pe fondul unei imunităţi slăbite, a făcut 26 de victime. Pe de altă parte, în primele şase luni ale anului, de varicelă s-au îmbolnăvit 688 de oameni, iar de giardioză (o boală intestinală cauzată de infecţia cu parazitul Giardia lamblia) nouă persoane.

Rapoartele DSP mai indică în intervalul ianuarie-iunie 2014 un număr de 45 de persoane cu enterită prin Rotavirus şi 116 cu angină streptococică. De menţionat că, în prima jumătate a anului nu a fost semnalat nici un caz de febră Q, o boală caracteristică animalelor, dar care, în anumite condiţii, poate fi transmisă şi la om şi care în alţi ani era depistată în rândul sucevenilor (o persoană în 2012).

 

30 de suceveni infectaţi cu Clostridium difficile, o bacterie favorizată de excesul de antibiotice

De asemenea, nu a fost consemnat nici un caz de trichineloză sau toxoplasmoză. La fel, statisticile întocmite în intervalul ianuarie-iunie 2014 nu indică nici un caz de legioneloză, o boală rară, care poate fi confundată cu pneumonia sau gripa, şi care în 2012, de exemplu, a fost confirmată la o persoană. Mai mult, în primele şase luni ale anului, nu a fost depistat nici un caz de meningită bacilară TBC, spre deosebire de 2012, când s-au consemnat patru cazuri. În schimb, au fost înregistrate zece cazuri de infecţie cu HIV/SIDA şi 30 de cazuri de enterocolită cu Clostridium difficile, o bacterie nouă şi extrem de periculoasă, a cărei apariţie este favorizată de consumul de antibiotice pe termen lung.

Evidenţele DSP precizează că, în intervalul ianuarie-iunie 2014, de infecţie enterică cu E. Coli s-au îmbolnăvit 12 persoane. Pe de altă parte, infecţiile acute de căi respiratorii superioare au afectat 32.667 persoane, în timp ce infecţiile acute de căi respiratorii inferioare au îmbolnăvit 9.370 de oameni, iar pneumonia virală a afectat 5.355 persoane.

Tot în prima jumătate a anului, două persoane au fost depistate cu meningită virală şi trei cu meningită bacteriană. Pe de altă parte, în intervalul ianuarie-iunie 2014, cu infecţii pneumococice a fost diagnosticată o persoană, cu conjunctivită virală – 471, iar cu toxiinfecţii alimentare - 29. Infecţiile nosocomiale, adică cele dobândite de pacient pe perioada internării în spital, au fost consemnate în prima jumătate a anului la 94 de persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50.000 de suceveni, depistaţi cu boli infecţioase, în prima jumătate a anului.
 Vizualizări articol: 1184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 50.000 de suceveni, depistaţi cu boli infecţioase, în prima jumătate a anului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei