Nu mai puţin de 26 de persoane din judeţ au ajuns în primele şase luni ale anului la spital din cauza unor intoxicaţii alimentare cu Salmonella. Aşa arată o situaţie prezentată ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că patru dintre îmbolnăviri au fost înregistrate în luna iunie. Specialiştii DSP se aşteaptă la o creştere a numărului infecţiilor cu Salmonella în această lună, odată cu încălzirea vremii, şi atrag atenţia că salmonelozele sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată. Pentru a evita îmbolnăvirile, conducerea DSP recomandă pe lângă respectarea regulilor de igienă şi păstrarea în condiţii adecvate a alimentelor, care trebuie ferite de temperaturile ridicate de-afară.
68 de îmbolnăviri cu Salmonella, în 2013
Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există şi cazuri în care pot apărea complicaţii. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicaţiile infecţiei cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter care poate duce în timp la apariţia artritei cronice.
Infecţia cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe şi legume nespălate, alimente şi apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.
Anul trecut, în judeţ s-au înregistrat 68 de cazuri de salmoneloză, faţă de 33 în 2012 şi 25 în 2011.