Maternitatea Spitalului Suceava a rămas fără vaccinuri antituberculoză şi antihepatită pe care să le administreze nou-născuţilor. De la începutul săptămânii, nici un copil născut la această unitate sanitară nu mai este imunizat împotriva acestor boli grave, din cauza Ministerului Sănătăţii, care nu a finalizat la timp achiziţiile. Practic, de luni şi până ieri la amiază, 38 de bebeluşi care s-au născut la Maternitatea Spitalului Suceava au rămas nevaccinaţi contra tuberculozei şi hepatitei, urmând să li se inoculeze serul protector când Ministerul Sănătăţii va reface stocurile. În aceeaşi situaţie se vor afla şi ceilalţi copii care se vor naşte la această unitate sanitară în cursul verii.
Directorul adjunct medical al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, a informat ieri că licitaţia pentru achiziţia de vaccin BCG (împotriva tuberculozei) şi vaccin antihepatită a fost demarată de Ministerul Sănătăţii, iar spre sfârşitul lunii iulie criza de ser ar putea fi rezolvată.
„Nu-i nici o problemă dacă bebeluşii nu sunt vaccinaţi imediat după naştere. Timp de patru luni ei au imunitate transplacentară dobândită de la mamă”, susţine adjunctul Spitalului Suceava.
Când ar trebui administrate cele două vaccinuri
În maternităţi, vaccinul BCG se administrează bebeluşilor în primele şapte zile de la naştere. Potrivit specialiştilor, bebeluşii care rămân neimunizaţi contra tuberculozei pot fi recuperaţi la vaccinare în maxim trei luni.
În cadrul Programului Naţional de Imunizare, statul român asigură anual, gratuit, în maternităţi, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuţilor. Se asigură astfel prevenirea formelor invazive de tuberculoză la copii, contribuindu-se totodată la diminuarea incidenţei bolii în populaţia generală.
Judeţul Suceava s-a mai confruntat cu o lipsă de vaccin BCG în 2011 şi 2010, când lipsa serului împotriva tuberculozei a provocat o adevărată psihoză în rândul părinţilor, aceştia refuzând să-şi scoată copiii din casă şi încercând să-i protejeze cât mai mult de contactul cu alte persoane.
Vaccinul antihepatită se administrează bebeluşilor în spital, în primele 24 de ore de la naştere. Şi acest ser a lipsit în ultimii ani din maternităţi, însă pentru perioade mai scurte de timp.
Săptămânal, la maternitatea Spitalului Suceava se nasc în jur de 70 de copii.
Problema vaccinurilor antituberculoză şi antihepatită s-a extins şi la celelalte maternităţi din judeţ.