Numărul sucevenilor muşcaţi de câini, majoritatea maidanezi, se menţine ridicat. Numai de la începutul anului aproape 400 de persoane atacate de patrupedele agresive au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. O statistică prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, arată că din ianuarie şi până în prezent 380 de oameni au solicitat îngrijiri medicale după ce au căzut victime câinilor, mulţi dintre ei fără stăpân.
Sucevenii muşcaţi de câini sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, şi au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică. În câteva cazuri, însă, a fost nevoie şi de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat sau se ştie că pacientul provine dintr-un focar de turbare.
„Din cei 380 de pacienţi muşcaţi de câini, 96 erau copii, iar restul adulţi. Pe de altă parte, 313 din totalul pacienţilor, respectiv 248 de adulţi şi 65 de copii, au primit vaccinul antirabic. În alte patru cazuri, pe lângă vaccinul antirabic s-a administrat şi serul profilactic Favirab, adică imunoglobulina specifică antirabică. Toţi cei 380 pacienţi muşcaţi de câini au beneficiat, fără excepţie, şi de vaccinul antitetanic”, a arătat dr. Tiberius Brădăţan.
Tratament costisitor şi de lungă durată
Trecând peste suferinţa sutelor de oameni care an de an se aleg cu diverse răni provocate de câini, în mare parte vagabonzi, nu trebuie uitată nici problema costurilor pe care le presupune tratamentul acestor persoane. Sumele cheltuite de stat cu vaccinarea antirabică şi antitetanică a sucevenilor atacaţi de patrupedele agresive nu sunt deloc de neglijat. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depăşeşte o sută de euro, arată statistica întocmită de Spitalul Judeţean Suceava.
Potrivit dr. Tiberius Brădăţan, tratamentul în astfel de cazuri este costisitor şi de lungă durată. Şi asta, deoarece terapia constă în vaccinarea antitetanică şi antirabică, ultima incluzând cinci injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică.
„O singură fiolă de vaccin antirabic costă 63,26 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică 232,01 lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 43,16 lei. În cadrul unei terapii obişnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic şi una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de 359,46 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc şi imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la 548,31 de lei”, a explicat dr. Tiberius Brădăţan.
De menţionat că, în această lună, 53 de persoane au solicitat asistenţă medicală la Spitalul Judeţean Suceava după ce au fost muşcate de câini, mulţi dintre pacienţi reclamând că au fost atacaţi de comunitarii care circulă liber pe străzi. 11 dintre cei care în această lună au fost muşcaţi de câini sunt copii.
(25 iun 2014, 12:00:30