Cei 334 de bolnavi cu insuficienţă renală cronică din judeţ cuprinşi în Programul naţional de dializă vor primi în perioada următoare carduri de sănătate, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis să testeze funcţionarea acestui document electronic în reţeaua din întreaga ţară. În judeţul Suceava, cardurile de sănătate pentru pacienţii dializaţi vor fi testate la nivelul celor trei centre de dializă aflate în contract cu CNAS: SC Nefromed BM SRL Rădăuţi, SC Avitum SRL Suceava şi SC Fresenius Nephrocare România SRL Suceava.
Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Adela Băişanu, care a precizat că această instituţie va asigura transmiterea cardurilor de sănătate către cei 334 de bolnavi dializaţi cărora li se efectuează servicii medicale de dializă în cadrul celor trei centre de dializă.
Cardurile vor fi distribuite în baza unui proces verbal semnat între titularii acestora şi CAS
“Predarea-primirea cardurilor de sănătate între CAS Suceava şi titularii acestora se va efectua pe baza unui proces-verbal semnat de ambele părţi, prin salariaţii CAS delegaţi în acest sens, care se vor deplasa la centrele de dializă”, a spus Adela Băişanu.
Şefa CAS Suceava a explicat că modelul procesului-verbal conţine şi o parte de informare a dializatului referitor la modul de utilizare al cardului de sănătate, parte care se va decupa şi se va înmâna bolnavului care ridică documentul. În acest fel, pacientului dializat i se aduce la cunoştinţă că acest document electronic reprezintă modalitatea prin care el poate fi identificat ca asigurat în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate. În plus, el va şti că acest card îi asigură dreptul la servicii medicale, iar prin utilizarea lui va confirma primirea acestor servicii, a mai spus Adela Băişanu.
Cardul, un mecanism de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale
Preşedintele director general al CAS Suceava a subliniat că pentru a deveni funcţional, cardul de sănătate trebuie să fie activat. Astfel, medicul va solicita persoanei asigurate personalizarea PIN-ului (codului) de acces format din patru cifre. Acest cod (care trebuie reţinut de asigurat şi nu trebuie divulgat) va fi tastat personal de asigurat ori de câte ori i se va acorda serviciul de dializă. La rândul lor, reprezentanţii centrelor de dializă vor activa cardurile de sănătate predate titularilor la prima prezentare a acestora la sediu pentru efectuarea tratamentului de dializă, urmând ca pacienţii să prezinte, obligatoriu, acest card înaintea fiecărei şedinţe de dializă.
Cardurile de sănătate pentru bolnavii cu insuficienţă renală cronică sunt acordate în baza Ordinului preşedintelui CNAS nr. 329/2014.
Cardul de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale, necesare în caz de urgenţe medicale, precum şi valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul şi schimbul de date, în condiţii de deplină siguranţă şi protecţie a datelor cu caracter personal, conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene.