Control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unitate care gestionează fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA. Verificările sunt întreprinse de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care, într-o primă fază, a cerut să i se pună la dispoziţie evidenţele contabile privind această activitate. Astăzi este ultima zi în care spitalul poate transmite actele justificative, urmând ca aceste documente să fie comparate în cel mai scurt timp cu realitatea din teren. Aşa a anunţat ieri directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, care a explicat că în cadrul controlului vor fi analizate consumurile cantitative şi valorice pentru medicamentele acordate în cadrul programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV. Perioada care va fi supusă verificărilor este 1 aprilie 2013 – 30 iunie 2014.
Concret, reprezentanţii DSP Suceava vor face o analiză a stocurilor de medicamente la începutul perioadei controlate pe tipuri de medicamente, după care vor analiza consumul cantitativ valoric de medicamente în perioada raportată şi stocul rămas la sfârşitul perioadei controlate. Etapele următoare constau în controlul realităţii consumului de medicamente din semestrul I pe număr de pacienţi raportaţi conform indicatorilor şi controlul modalităţii de achiziţie a medicamentelor în cadrul programului. Verificările DSP la Spitalul Suceava privind gestionarea fondurilor pentru pacienţii seropozitivi trebuie să se încheie până la data de 10 septembrie.
Peste 2,8 milioane de lei, în 2014, pentru pacienţii seropozitivi
În 2014, bugetul primit de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru bolnavii de HIV/SIDA este de 2,851 milioane de lei, la care se adaugă şi suma restantă de 281.000 de lei, destinată achitării medicamentelor achiziţionate la finele lui 2013 şi rămase neplătite. Pe trimestre, sumele aprobate sunt următoarele: trimestrul I – 404.000 de lei, trimestrul II – 974.000 de lei, trimestrul III – 973.000 de lei, trimestrul IV – 500.000 de lei. Anul trecut, pentru tratamentul acestor bolnavi, Spitalul Suceava a cheltuit în fiecare lună o sumă medie de 365.477 de lei.
În judeţul Suceava sunt înregistraţi în jur de 185 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care 70% sunt tineri născuţi în 1989. Dela 1 aprilie 2013, coordonarea şi finanţarea programului de HIV/SIDA se face prin Direcţia de Sănătate Publică. De menţionat că pacienţii seropozitivi nu pot achiziţiona medicamentele din farmacii, acestea fiind distribuite bolnavilor în cadrul programului, doar prin intermediul secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.