Avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe, la Spitalul Suceava, unde în minivacanţa de Rusalii medicii au tratat zeci de cazuri de acest gen. O situaţie întocmită la nivelul serviciului de primire a urgenţelor şi dată publicităţii ieri, de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, arată că de vineri şi până ieri dimineaţă, la ora 8.00, 43 de oameni au solicitat îngrijiri după ce au căzut victime acestor insecte parazite.
Numărul celor muşcaţi de căpuşe a continuat să crească pe tot parcursul zilei de ieri, astfel că până seara medicii au mai înregistrat circa zece cazuri.
Isteria creată de insectele parazite a revenit în actualitate odată cu debutul sezonului cald. Statisticile pe 2014 ale Spitalului Suceava indică deja peste 260 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. O avalanşă de cazuri similare se înregistrează şi la celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ.
Măsuri de prevenţie
Pentru prevenirea muşcăturilor, medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. În cazul ieşirilor în parc sau în spaţii deschise, este indicat să se poarte haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele (culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor). Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. În acelaşi timp, este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Totodată, se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe sau cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr.
Căpuşele sunt insecte parazite care pot transmite boala Lyme, o afecţiune greu de diagnosticat şi tratat.