Criza de vaccin BCG (împotriva tuberculozei) din maternităţile sucevene ar putea reveni în actualitate din cauza Ministerului Sănătăţii, care a întârziat licitaţiile pentru achiziţia serului. Între 600 şi 700 de bebeluşi riscă să rămână neimunizaţi în fiecare lună, riscând astfel să se îmbolnăvească de TBC, o afecţiune extrem de gravă, dacă statul nu-i mai poate vaccina gratuit.
Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că maternităţile sucevene sunt pe punctul de a epuiza stocurile de vaccin BCG pe care să-l administreze nou-născuţilor. Serul nu mai ajunge decât pentru câteva zile, iar stocurile nu vor fi refăcute până când Ministerul Sănătăţii nu va finaliza procedura de achiziţie.
Singurii care mai au rezerve sunt medicii de familie, care au primit vaccin BCG pentru imunizările curente ale copiilor cu vârsta până într-un an. Stocurile lor, de 4.000 de doze, acoperă necesarul trimestrului doi.
Dr. Cătălina Zorescu a informat ieri că maternităţile din judeţ au rămas descoperite în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccin BCG din cauza modului în care acesta este ambalat, în fiole de câte 20 de doze, care trebuie utilizate foarte repede, în maxim şase ore de la deschidere.
„Serul nu este folosit în totalitate, iar peste 70% din cantitatea de ser se risipeşte”, a arătat adjunctul DSP Suceava.
Vaccinul BCG, administrat copiilor din maternităţi în primele şapte zile de la naştere
În maternităţi, vaccinul BCG se administrează bebeluşilor în primele şapte zile de la naştere. Serul utilizat în momentul de faţă este importat din Canada.
În cadrul Programului Naţional de Imunizare, statul român asigură anual, gratuit, în maternităţi, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuţilor. Se asigură astfel prevenirea formelor invazive de tuberculoză la copii, contribuindu-se totodată la diminuarea incidenţei bolii în populaţia generală.
În anii trecuţi, Ministerul Sănătăţii încheia un contract de furnizare de vaccin BCG cu Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti, în vederea asigurării cantităţilor necesare de ser pentru toţi nou-născuţii. După ce producătorul naţional a sistat producţia, serul a început să fie importat. Astfel, chiar dacă la o eventuală criză părinţii ar fi dispuşi să-l cumpere, vaccinul nu poate fi procurat, farmaciile neavând de unde să-l aducă. În aceste condiţii, bebeluşii ar rămâne să fie imunizaţi când autorităţile ar reuşi să dezamorseze situaţia de criză.
2011 şi 2010, anii în care Suceava s-a mai confruntat cu o criză de vaccin BCG
Judeţul Suceava s-a mai confruntat cu o lipsă de vaccin BCG în 2011 şi 2010, când lipsa serului împotriva tuberculozei a provocat o adevărată psihoză în rândul părinţilor, aceştia refuzând să-şi scoată copiii din casă şi încercând să-i protejeze cât mai mult de contactul cu alte persoane.
Dr. Cătălina Zorescu a precizat ieri că bebeluşii care ar rămâne neimunizaţi contra TBC-ului ar putea fi recuperaţi la vaccinare în maxim trei luni.
Criza de vaccin BCG din maternităţi ar putea fi secondată de o criză de vaccin împotriva hepatitei B, unde stocurile de la nivelului judeţului cuprind doar 700 de doze. Acest ser se administrează bebeluşilor în spital, în primele 24 de ore de la naştere. Serul antihepatită B utilizat în momentul de faţă este de provenienţă poloneză.