Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost prezent vineri, pe șantierul Spitalului Municipal Fălticeni, împreună cu prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donţu, deputatul Ioan Stan, primarul Cătălin Coman, consilieri locali şi judeţeni.
Vizita ministrului Nicolae Bănicioiu a avut ca scop analiza stadiului lucrărilor şi a posibilităţilor de finanţare pentru continuarea investiţiei.
Vizita la noul Spitalul Municipal Fălticeni a început în faţa planşelor cu proiectul spitalului, dr. Vlad Morariu, directorul unităţii medicale, prezentând câteva date tehnice şi un mic istoric al investiţiei. Construcția structurii de rezistență a fost începută în anul 1991, la sfârşitul anului 1996 s-au oprit lucrările, în 2007 s-a reproiectat, în 2010, prin Hotărâre de Guvern, a fost aprobată noua construcţie şi s-a iniţiat licitaţia. S-au depus contestaţii, iar în 2011 s-au reluat lucrările. În 2012, 2013 şi în acest an a fost necesară adaptarea proiectului în conformitate cu noile norme în vigoare şi conform cerințelor Uniunii Europene. Suma totală alocată prin H.G. este de 71 de milioane de lei, din care construcţii montaj reprezintă 39 de milioane de lei, până acum fiind alocaţi 73 % din banii pentru construcţii.
Conform primarului Cătălin Coman, partea de instalaţii este realizată în proporţie de 96 %. “Am primit cinci milioane de lei anul acesta, iar pentru a finaliza construcţia mai avem nevoie de 12 milioane de lei”, a precizat Cătălin Coman.
Deși nu a promis sume concrete care vor ajunge anul acesta la Fălticeni, ministrul Bănicioiu a spus că vor fi alocate sumele necesare finalizării investiției, după care se vor căuta banii pentru dotări.
“După ce am văzut construcția noului Spital Municipal Fălticeni, vă pot spune că nu ne putem opri. La un stadiu de 73% realizat, vă daţi seama că trebuie continuat, nu avem cum să oprim lucrările. Este de reținut că lucrarea a fost demarată în 1991, acum 23 de ani, iar bani pentru această unitate sanitară foarte utilă în zonă s-au dat numai din 2012. Din 2012 până acum s-au alocat 280 de miliarde, iar în perioada 1996 - 2012 nu s-a dat nici un leu. Vom continua investiţiile, nu promit ca până la finalul anului asigurăm toate cele 12 milioane de lei, cât ar fi necesar, dar facem tot posibilul să alocăm cât mai mulţi. După aceea ne vom axa pe echipamente, pentru că va fi nevoie de echipamente performante. Va fi un spital destul de mare la finalizare, iar modelul de la Suceava este bun. Dacă îl veţi gestiona şi pe acesta ca pe cel de la Suceava, nu o să ne pară rău de investiţie. Eu sunt optimist, iar primarul îşi dă tot interesul să fie dat în folosinţă până în 2016”, a declarat Nicolae Bănicioiu.