Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2014 - Anul XIX, nr. 108 (5617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Suceava şi Rădăuţi, spitalele cu cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava şi Rădăuţi sunt spitalele cu cele mai multe cazuri de infecţii dobândite pe perioada internării de pacienţi, aşa-numitele infecţii noscomiale. Aşa arată un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pe primele patru luni ale anului şi dat publicităţii ieri de conducerea instituţiei.

Potrivit evidenţelor, Spitalul Suceava deţine recordul în ceea ce priveşte tipurile de microbi multirezistenţi depistaţi în incintă, în timp ce Spitalul Rădăuţi se distinge prin cel mai mare număr de pacienţi care s-au internat cu o boală şi au ieşit cu două. Astfel, la Suceava, medicii au identificat bacterii greu de distrus ca stafilococ, streptococ, enterococ, pseudomonas, clostridium, klebsiella şi acinetobacter, însă la Rădăuţi doctorii s-au confruntat mai mult cu stafilococi şi viruşi responsabili de apariţia unor afecţiuni respiratorii. Totuşi, la Spitalul Rădăuţi, stafilococii şi viruşii respiratorii au afectat de trei ori mai mulţi bolnavi decât toţi ceilalţi germeni rezistenţi la antibiotice prezenţi în Spitalul Suceava.

Faptul că spitalele Suceava şi Rădăuţi înregistrează cele mai multe infecţii dobândite pe perioada internării nu înseamnă neapărat o problemă deosebită în ceea ce priveşte curăţenia în incintă, ci o mai bună raportare a cazurilor, spune conducerea DSP. 

 

Infecţiile respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi de piele, cele mai frecvente

„Dacă medicii din celelalte spitale nu s-ar feri să anunţe toate situaţiile de acest gen pe care le semnalează, numărul infecţiilor nosocomiale ar fi mult mai mare decât indică statisticile”, explică responsabilii instituţiei.

Raportul întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Suceava pe primele patru luni ale anului indică aproape 80 de pacienţi care au contractat diverşi microbi pe durata internării. Majoritatea persoanelor, care, potrivit statisticilor oficiale, s-au ales cu alte afecţiuni în timp ce se aflau în spital, au contractat infecţii respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).

Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în ianuarie, februarie, martie şi aprilie, din numărul total de persoane externate, de 38.047, 76 s-au ales cu o altă boală în perioada internării, aşa-numita infecţie nosocomială – 42 cu infecţii respiratorii, patru cu infecţii digestive, câte doi cu infecţii urinare şi ale organelor genitale la femei, zece cu infecţii cutanate, opt cu infecţii de plagă chirurgicală, cinci cu infecţii încadrate la „alte tipuri”, două cu septicemii şi una cu infecţii în urma injecţiilor sau puncţiilor.

Pe secţii, situaţia infecţiilor nosocomiale este următoarea: Pediatrie – şase cazuri, Nou-născuţi – 13, Obstetrică – patru, Ginecologie – unu, Chirurgie – patru, Anestezie Terapie Intensivă – două, Neurologie – două şi alte secţii – 44 de cazuri.

 

Incidenţa bolilor contractate pe perioada internării, mai mare decât arată datele oficiale

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească, nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare.

Infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical.

Rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava arată însă că în spitalele din judeţ acest fenomen este ca şi inexistent, de sub 1%, spre deosebire de spitalele din Uniunea Europeană sau Statele Unitate ale Americii, cu un sistem sanitar bine pus la punct, şi unde rata bolnavilor care dezvoltă pe perioada internării o formă de infecţie intraspitalicească merge până la 10%.

În judeţul Suceava, doctorii nu le raportează din frică, prudenţă sau dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava şi Rădăuţi, spitalele cu cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale.
 Vizualizări articol: 1164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suceava şi Rădăuţi, spitalele cu cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei