Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava încheie în această săptămână lucrările de extindere şi modernizare a secţiei de Neurologie. Investiţiile au fost demarate în acest an şi au presupus şi crearea de condiţii tehnice pentru înfiinţarea unei Unităţi de Urgenţă Neurovasculară. Acest compartiment ar urma să preia direct şi să trateze în modul cel mai profesionist pacienţii cu accidente vasculare cerebrale, reducând astfel complicaţiile şi mortalitatea prin această afecţiune.
Secţia de Neurologie s-a extins în spaţiul adiacent în care până în luna noiembrie a anului trecut a funcţionat farmacia cu circuit închis a spitalului. Odată cu creşterea capacităţii, acest serviciu a fost reabilitat şi dotat suplimentar cu aparatură performantă.
Conform temei de proiectare, recompartimentarea spaţiilor din secţia de Neurologie este acum următoarea: 11 saloane cu trei paturi, trei saloane cu două paturi, un salon cu şase paturi şi un salon ATI cu opt paturi. Cele mai multe saloane sunt dotate cu grupuri sanitare proprii, în total fiind create 12 grupuri sanitare pentru bolnavi şi patru pentru personalul medical.
Cameră mortuară înfiinţată în secţia de Neurologie
Odată cu extinderea secţiei de Neurologie au fost create şi spaţii auxiliare, cum ar fi un cabinet de investigaţii electroneurofiziologice şi unul de investigaţii Doppler, diferite spaţii de depozitare, dezinfecţie şi chiar o cameră mortuară. În acest sector lucrează acum cinci medici neurologi (trei primari şi doi specialişti), 14 asistente şi zece infirmiere. Principala cazuistică care se adresează acestui serviciu o reprezintă accidentul vascular cerebral, care poate fi de tip ischemic (90% din cazuri) sau hemoragic (10% din cazuri).
Unitatea de Urgenţă Neurovasculară ar urma să funcţioneze în cadrul secţiei de Neurologie, dar numai după ce va fi autorizată şi inclusă într-un program specific al Ministerului Sănătăţii. După obţinerea aprobării, acest compartiment va dispune de aparate individuale pentru patru-zece paturi, care să monitorizeze activitatea cardiovasculară, respiratorie, gazele sangvine, temperatura corporală şi presiunea intracraniană.
Ce dotare va avea Unitatea de Urgenţă Neurovasculară
Totodată, Unitatea de Urgenţă Neurovasculară va dispune de sursă permanentă de oxigen la fiecare pat, dispozitive de aspiraţie mecanică a secreţiilor orale şi din căile respiratorii superioare, ventilatoare mecanice portabile (două-patru bucăţi), defibrilator propriu, cel puţin două truse de intubaţie oro-traheală cu anexele necesare, un aparat EKG portabil, seringi automate la fiecare pat, un puls-oximetru la două paturi, un aparat de ultrasonografie Doppler portabil propriu, cu sonde pentru examen extracranian al arterelor cervico-cerebrale şi pentru examen Doppler transcranian.
Noul compartiment ar urma să fie deservit de un medic neurolog la patru paturi, un specialist cu studii superioare în fiziokinetoterapie, un logoped şi un psiholog, o asistentă medicală şi o infirmieră la unu-patru paturi pe tură.