După o pauză de circa opt luni, programul de screening pentru cancerul de col uterin va fi reluat. Sucevencele şi-ar putea face teste Babeş Papanicolau gratuite chiar de luna viitoare, dacă noile contracte dintre furnizorii de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) vor fi semnate de la 1 mai, aşa cum anunţa Ministerul Sănătăţii (MS).
În acest an, la nivelul judeţului, statul va cheltui 110.000 de lei cu screeningul pentru cancerul de col uterin, care vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a maladiei. Suma acoperă plata a 1.375 de teste Babeş Papanicolau, dintre care 875 vor fi lucrate de Spitalul Suceava, care a primit în acest sens 70.000 de lei, iar 500 de Spitalul Fălticeni, care a beneficiat în acest scop de 40.000 de lei.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), anul trecut 1.650 de sucevence au profitat de şansa oferită de stat şi au trecut pe la cabinetele medicilor ca să afle dacă au sau nu motive de îngrijorare. Femeile suspecte de cancer de col uterin au fost sfătuite să-şi facă investigații suplimentare, care să stabilească în mod cert diagnosticul. Pentru testele Babeş Papanicolau efectuate în judeţ, statul a cheltuit anul trecut 132.000 de lei. Din această sumă, 114.000 de lei au fost plătiţi Spitalului Suceava, care a lucrat 1.425 de teste, iar 18.000 de lei au ajuns la Spitalul Fălticeni, care a lucrat 225 de teste.
Specialiştii DSP Suceava le recomandă tuturor femeilor să-şi facă examenul citologic Babeş Papanicolau pentru cancerul de col uterin, cu atât mai mult cu cât România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie, iar judeţul nostru nu face excepţie de la această statistică tristă.
744 de sucevence au cancer de col uterin, iar majoritatea sunt în stadii avansate de boală
Medicii spun că, la fel ca la orice boală, cu cât este depistată mai devreme, cu atât există mai multe şanse de vindecare. Din nefericire, datele furnizate de ambulatoriul de oncologie al Spitalului Suceava arată că, în judeţ, numărul de paciente cu cancer de col uterin este mare, iar multe bolnave sunt diagnosticate târziu, în stadii incurabile. Astfel, potrivit statisticilor, în 2013 erau luate în evidenţă cu cancer de col uterin 732 de femei, dintre care 92 au fost cazuri noi, depistate pe parcursul anului. Dintre cele 92 de sucevence diagnosticate în 2013 cu cancer de col uterin, trei se aflau în stadiul 0, incipient, opt în stadiul I, 39 în stadiul II, iar 42 în stadiile III şi IV. În primul trimestru din 2014, medicii au descoperit deja 25 de cazuri noi, 18 din mediul rural şi şapte din mediul urban. La finele lunii martie, în evidenţe se aflau 744 de sucevence cu cancer de col uterin.
În judeţ, screeningul pentru cancerul de col uterin se desfăşoară prin cei circa 70 de medici de familie care s-au înscris pentru consilierea femeilor, doi dintre ei fiind şi recoltori, medicii specialişti din cabinetele de ginecologie ale celor două spitale selectate în program, Spitalul Suceava şi Spitalul Fălticeni, precum şi trei anatomo-patologi care citesc rezultatele.
Femeile eligibile pentru testare sunt cele cu vârste între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Fiecare dintre ele beneficiază de un singur test Babeş Papanicolau fără plată, iar primul demers pentru a-l obţine este o vizită la medicul de familie.