În primele trei luni ale anului, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a plătit pacienţilor care s-au tratat în străinătate o sumă totală de 16.680 lei. Suma reprezintă contravaloarea unor servicii medicale obţinute de doi bolnavi suceveni pe teritoriul unor state UE şi decontate la întoarcerea acestora în ţară. Pacienţii în cauză s-au adresat direct unor unităţi spitaliceşti de peste graniţă, în baza unui acord internaţional, care spune că cetăţenii europeni pot beneficia de rambursarea cheltuielilor cu internările în spitalele din străinătate dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţia naţională.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a arătat luni că plata celor 16.680 de lei s-a făcut în conformitate cu Ordinul nr. 729 din 17 iulie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte. În acestesituaţii, explică responsabilul de relaţiile cu presa, bolnavii îşi plătesc integral, în străinătate, serviciile medicale de care au beneficiat, urmând ca decontarea cheltuielilor de către statul român să se facă la revenirea în ţară, în baza unei solicitări formulate către CAS.
1.577 de carduri europene, emise de CAS Suceava în primul trimestru din 2014
Astfel, lasolicitarea scrisă a asiguratului, a unui membru al familiei (părinte, soţ/sotie, fiu/fiică) sau a unei persoane împuternicite de acesta, însotiţă de documente justificative, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava rambursează contravaloarea serviciilor medicale acordate şi plătite de asigurat peste graniţă, dar la nivelul tarifelor din România. Rambursarea poate avea loc numai în situaţia în care serviciul medical acordat într-un stat membru al Uniunii Europene şi achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază incluse în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, a mai spus purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.
Anda Sălăgean a adăugat că, în primele trei luni ale acestui an, prin aplicarea Regulamentului Consiliului European CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate, CAS Suceava a eliberat, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, un număr de 137 formulare europene. Pe de altă parte, în lunile ianuarie, februarie şi martie ale lui 2014, instituţia a emis, la cererea asiguraţilor, 1.577 de carduri europene. Tot în primele trei luni ale acestui an, CAS Suceava a eliberat 14 formulare E 112 (S2) prin care pacienţii pot efectua tratamente în străinătate, bolnavii în cauză adresându-se unor unităţi sanitare din Italia, Austria şi Germania.
Deconturi pentru tratamentele în străinătate ale sucevenilor, de trei ori mai mari în 2013 faţă de 2012
De menţionat că, în 2013, CAS Suceava a eliberat un număr mai mic de carduri şi formulare europene comparativ cu 2012, însă deconturile pentru tratamentele în străinătate ale asiguraţilor au fost de trei ori mai mari în 2013 faţă de 2012. Astfel, anul trecut, prin aplicarea Regulamentului Consiliului European CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate, instituţia a emis, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, un număr de 1.017 formulare europene, faţă de 1.235 eliberate anul precedent. Pe de altă parte, în 2013, CAS Suceava a eliberat la cererea persoanelor asigurate un număr de 6.003 carduri europene, mai puţine comparativ cu 2012, când au fost eliberate 6.518.
În cazul decontării serviciilor medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european, certificat provizoriu de înlocuire a acestui document sau de formulare europene (E 106, E 121 şi E 112), anul trecut au fost decontate 704 solicitări, faţă de 175 în anul precedent. În aceste condiţii, suma plătită în 2013 de CAS Suceava pentru serviciile medicale de care au beneficiat asiguraţii suceveni în statele UE a fost de 5.265.490,84 lei, de trei ori mai mare decât suma achitată în 2012, care a fost de 1.685.118,62 lei.
Pe de altă parte, anul trecut, CAS Suceava a emis 23 formulare E 112 (S2), comparativ cu 19 documente de acest gen emise în anul precedent. La acest capitol trebuie menţionat că statul român plăteşte integral tratamentul în străinătate al persoanelor care suferă de boli grave şi care trebuie să suporte o operaţie ce nu poate fi realizată în ţară, iar decontarea cheltuielilor se face în baza respectivului formular. Cei 23 asiguraţi care în 2013 au obţinut formularul E 112 s-au tratat în unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania.